Debroux: 'Die muziek was een ludiek middel'
Toen de dj plaatjes draaide, amuseerden de kinderen zich. Foto: MIST

De woonwagenbewoners in het Vlaams-Brabantse Landen zijn bereid om donderdag het industrieterrein te verlaten. De SP.A-burgemeester had woensdag de hulp ingeroepen van een dj om de mensen te verjagen, maar uiteindelijk werd een onderhandelde oplossing gevonden. 'Goed dat het gezond verstand weer zegeviert', zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback.

Zondagavond streek een groep woonwagenbewoners met zo’n dertig caravans neer op het industrieterrein in Landen. De stad had daarvoor geen toelating gegeven en vroeg hen dan ook om het bedrijventerrein te verlaten. Uiteindelijk werd met de woonwagenbewoners afgesproken dat ze dinsdagochtend zouden vertrekken. 'Maar de zigeunerkoning, de bendeleider dus, meldde ons later dat ze pas vrijdag zouden vertrekken. Dat kan echt niet door de beugel', zegt burgemeester Gino Debroux (SP.A).

Bij de mensen zelf klonk een ander verhaal. Volgens hen mogen ze van de eigenaar van het terrein nog tot vrijdag 16 uur blijven, vertelt een van hen aan Radio 1. De groep heeft daarvoor naar eigen zeggen 400 euro betaald. Woensdagmiddag gaan ze naar Rijsel voor een begrafenis, klonk het nog.

De Landense burgemeester liet het daar niet bij. Hij bestelde vanmorgen om 9 uur een dj én een muziekinstallatie van 14.400 watt om de woonwagenbewoners met loeiharde muziek te verdrijven. 'Ik wilde tot een geweldloze oplossing komen', zegt hij. 'En dat is ook gelukt. Die muziek was een ludiek middel.'

Om half tien weerklonk 'Sultans of swings' van Dire Straits als eerste nummer door de boxen van dj Jos op het terrein. 'Meestal proberen we de mensen te animeren, vandaag moet het net het omgekeerde zijn. Dat is de eerste keer dat ik dit meemaak', reageerde de dj op Radio 1.

Een uurtje later ging de muziek uit en werd er weer onderhandeld tussen de politie en de woonwagenbewoners. Met succes. Iets na de middag kwam het bericht van een akkoord tussen de twee partijen. De groep zou beloofd hebben donderdagmiddag te vertrekken. 

 

Naar Lommel?

Volgens sommige geruchten zouden de woonwagenbewoners naar Lommel trekken, maar daar zijn er niet op de hoogte. De woonwagenbewoners hebben in ieder geval geen aanvraag ingediend om zich daar te vestigen, maakte de communicatieverantwoordelijke van de stad Lommel, Greet Poets, bekend. ‘Wij hebben bovendien geen vergunde plaats waar ze terecht zouden kunnen’, voegde Poets daar nog aan toe.

 

 

Gezond verstand

'Het is goed dat er een onderhandelde oplossing uit de bus is gekomen en het gezond verstand terug zegeviert', reageert SP.A-voorzitter Bruno Tobback. 'Deze situatie had nooit zo ver mogen escaleren, dat is duidelijk. Blijkbaar zijn verschillende pogingen om te praten en te onderhandelen mis gelopen. Het is te betreuren dat er zulke harde woorden en acties zijn gevallen. Dat is niet de manier waarop wij de zaken aanpakken.'

 Al bij al blijft Tobback mild voor de SP.A-burgemeester van Landen. Dat de nationale top met de zaak verveeld zit, is wel duidelijk, getuige een tweet van Vlaams kopstuk Ferya Van den Boscche woensdagochtend: 'Wat in Landen gebeurt, is niet oké.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig