Kosten vergrijzing stijgen sneller dan gedacht
Rusthuispersoneel staakt: bejaarden 4 dagen in pyjama
De kosten van de vergrijzing zullen al in 2040 hun hoogtepunt bereiken, dat is sneller dan totnogtoe gedacht. Dat blijkt uit het jongste rapport van de Vergrijzingscommissie.

De bevolking wordt ouder. In 2060 zal België 12,5 miljoen inwoners tellen en 1,25 miljoen van hen, een op de tien, zullen tachtig of ouder zijn. Vandaag zijn we nog met 11,1 miljoen en tellen we maar 0,6 miljoen tachtigplussers, minder dan de helft. 

Die vergrijzing leidt de komende decennia naar een flukse stijging van de sociale uitgaven. Ruw berekend gaat vandaag een vierde van onze totale welvaart naar sociale uitgaven en zal dat over enkele decennia een derde zijn, als we niet ingrijpen.

In de dertien rapporten die de Vergrijzingscommissie sinds haar oprichting in 2001 maakte, kon ze nog nooit een daling van de vergrijzingskosten signaleren, behalve vorig jaar toen een lichte daling optrad na de eerste pensioenmaatregelen die de regering nam.

Dit jaar zijn er ook veranderingen, niet door beleidsingrepen, maar door gewijzigde inzichten van de rekenaars. En dat levert geen daling op van de uitgaven, maar een snellere stijging. Ze verwachten dat de uitgaven sneller zullen stijgen en al in 2040 hun hoogtepunt zullen bereiken in plaats van in 2060.

‘Dit maakt dat hervormingen inzake pensioenen, arbeidsmarkt en economie nog acuter en dringender zijn dan gisteren’, zei ontslagnemend minister van Pensioenen, Alexander De Croo (Open VLD).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig