Van rits tot maandverband: vijf uitvindingen die populair werden door WO I<br><i>WAT DE OORLOG ONS BRACHT</i>
Hoewel niet nieuw, vonden polshorloges vanaf Wereldoorlog Eén pas echt hun intrede bij het grote publiek. Foto: rr
Bij een grootschalig conflict dat zo lang duurt zoals Wereldoorlog Eén wordt de strijd niet enkel geleverd op het slagveld. Ook achter het front worden inspanningen geleverd om het leven van de eigen troepen te vergemakkelijken en ze vooral dat streepje voor te geven op de andere. In oorlogsdagen scheert de creativiteit van de mens dan ook hoge toppen. Soms zijn de uitvindingen of hun toepassing zo'n succes dat ze ook buiten het slagveld hun ingang bij het grote publiek vinden. Wij zetten vijf innovaties die commercieel doorbraken na de Groote Oorlog op een rijtje.

1. De ritssluiting

Een aantal decennia voor de Eerste Wereldoorlog werden reeds diverse systemen met haken, ogen en gespen ontwikkeld om kledingsstukken allerhande beter te kunnen sluiten. Dat heeft ook zijn neerslag gehad in onze taal. Vanwaar komt de uitdrukking 'met haken en ogen aan elkaar hangen' dacht u? Tot Gideon Sundback, een Amerikaanse immigrant van Zweedse origine, op de proppen kwam met een glijder die twee rijen tanden naadloos in elkaar kon doen passen: de ritssluiting. Sundback werd het hoofd van de designdivisie bij de 'Universal Fastener Company' die de rits op grote schaal produceerde. Het Amerikaanse leger verwerkte de ritssluiting in botinnen, uniformen en jassen. Na de oorlog nam de burgerbevolking het design over. 

2. Het theezakje

In begin van de vorige eeuw stuurde een Amerikaanse theehandelaar zijn product op naar klanten in kleine katoenen zakjes. Die vonden dat handig en gooiden de hele zooi in heet water. Een Duitse firma, 'Teekanne', kopieerde dat idee tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitse soldaten aan het front werden voorzien van thee in kleine katoenen zakjes. Er werd in de sfeer gebleven, want de zakjes kregen de bijnaam 'theebommetjes'.

3. Het polshorloge

Het polshorloge werd niet uitgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gebruik ervan vond echter pas echt zijn weg naar het grote publiek na het eerste grote wereldconflict. Voordien werd de tijd gelezen van zakhorloges die aan een ketting bijgehouden werden. Niet echt handig op een slagveld echter waar soldaten hun handen vrij moesten hebben. En omdat de notie 'tijd' in de nieuw manier van oorlogsvoeren alsmaar belangrijker werd - bijvoorbeeld om artilerieaanvallen te synchroniseren met oprukkende troepen - was het horloge aan de pols dragen een handige oplossing.

Eén van de meest iconische luxehorloges - de zogenaamde 'Tank-horloge' van Cartier - vindt trouwens zijn oorsprong in Wereldoorlog Eén. De Franse horlogemaker Louis Cartier vond zijn inspiratie voor het design van zijn horloge bij de eerste Renault-tanks die hij voorbij zag rollen.

4. Het maandverband

'Cellucotton' was een materiaal dat al uitgevonden was voor de Eerste Wereldoorlog door een - toen - klein bedrijfje: Kimberly-Clark. De stof had twee grote voordelen: het had vijf maal de absorptiekracht van gewoon katoen en bij massaproductie bleek het de helft goedkoper. Toen de Verenigde Staten zich in 1917 in het conflict gingen mengen, werd Cellucotton op grote schaal geproduceerd om te gebruiken in de veldhospitalen als operatieverband. Tijdens de oorlog ontdekten de verpleegsters aan het front dat cellucotton ook andere, meer 'hygiënische', voordelen bood.

In 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog en Kimberly-Clark zag zijn belangrijkste klant, het Amerikaanse leger, verloren gaan. Daarop besloot het bedrijf een marktonderzoek uit te voeren en het product te verfijnen. In oktober van het jaar 1920 verscheen Kotex - een samentrekking van 'cotton texture' - in de winkelrekken, het eerste commerciële maandverband. Het bedrijf Kimberly-Clark groeide dankzij Kotex uit tot de mastodont die het vandaag is. 

5. Het zomeruur 

Ook het idee om de klok een uur vooruit te zetten in de lente en ze opnieuw terug te draaien in de herfst was niet nieuw aan de vooravond van Wereldoorlog Eén. Reeds in 1784 werd het idee geopperd door Benjamin Franklin. Hij stelde vast dat hij kaarsen moest aansteken in de zomer nog voor hij naar bed ging, en bij het ochtendgloren nog in zijn bed vertoefde. De mens gebruikte het natuurlijke licht in de zomer niet optimaal. Ook aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw gingen stemmen op in die richting in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. 

Aan die stemmen werd geen gehoor gegeven, tot men in 1916 op de slagvelden te kampen kreeg met een accuut tekort aan steenkool. De Duitse legerleiding besliste daarop om op 30 april de klok een uur voorwaarts te draaien om de troepen te voorzien van een extra uur natuurlijk licht in de avond. Het idee kende al snel navolging en drie weken later voerden de Britten ook het zomeruur in, gevolgd door de andere Europese landen. Na de oorlog belandde de maatregel in de koelkast om na verloop van tijd alsnog terug te keren.