Excuses van Mail Online voor George Clooney
George Clooney en zijn verloofde Amal Alamuddin. Foto: The Picture Desk/Belgaimage

Zelden reageert George Clooney op een artikel uit een boulevardkrant. Maar de Daily Mail ging voor de Hollywoodster deze keer een stap te ver. De website van de Britse tabloid heeft zich intussen verontschuldigd bij de Amerikaanse acteur.

In september zou George Clooney (53) trouwen met Amal Alamuddin (36) in Italië. De advocate is van Libanese afkomst, maar ze heeft ook de Britse nationaliteit.

In het artikel in de Daily Mail wordt beweerd dat Clooneys aanstaande schoonmoeder op religieuze gronden tegen het huwelijk is. Omwille van haar geloof trouwen met iemand die dat geloof niet aanhangt, zou volgens de legende haar dood kunnen betekenen, klonk het.

‘Ik reageer zelden op verhalen in de media, tenzij het om iemands veiligheid of welzijn gaat. Toch wil ik de Daily Mail nu even aanspreken op zijn onverantwoordelijke berichtgeving’, zo reageert de acteur in de Amerikaanse krant USA Today.

Druzische tradities

‘Het verhaal is volledig verzonnen. Amals moeder zou half Beiroet hebben verteld dat ze tegen het huwelijk is. Ze zou grappen over Druzische tradities waarin de bruid het leven laat. Moet ik dat herhalen? Waarin de bruid sterft. De moeder van Amal is helemaal niet Druzisch. Ze is bovendien niet meer in Beiroet geweest sinds mijn relatie met Amal. En ze is helemaal niet tegen het huwelijk.’

Clooney is het naar eigen zeggen gewend dat de Daily Mail ‘met de regelmaat van de klok verhalen verzint’. ‘Dat laat me eerlijk gezegd koud. Maar dit gaat over zoveel meer. Hier wordt gebruik gemaakt van zogezegde religieuze verschillen, terwijl die er niet eens zijn. En dat is gevaarlijk’, aldus Clooney.

‘Als zoon van een nieuwsmaker aanvaard ik dat de persvrijheid voor mijn privéleven soms minder leuke gevolgen heeft’, vervolgt Clooney. ‘Dit verhaal zal heel snel circuleren in talloze media, hoewel de Daily Mail al meermaals heeft bewezen dat feiten geen rol spelen bij de publicatie van hun verzinsels. Wanneer zo’n medium mijn familie of vrienden schade toebrengt, overschrijden ze voor mij een belangrijke grens.’

Artikel offline

Mail Online, de website van de Daily Mail, heeft zich intussen verontschuldigd bij de Amerikaanse acteur. ‘We hebben het artikel van onze website gehaald en zullen contact opnemen met de woordvoerders van meneer Clooney om hem de kans te geven om het verhaal recht te zetten.’

De krant benadrukt dat het niet om een ‘verzonnen verhaal’ ging, maar om een verhaal ‘dat te goeder trouw aangeleverd was door een betrouwbare freelance journalist’. ‘Pas sinds deze ochtend zijn we op de hoogte van de bekommernissen van Clooney en we zijn een onderzoek gestart.’

‘Wij accepteren de bewering van Clooney dat het verhaal niet klopt en we bieden hem, Amal Alamuddin en haar moeder, Baria, onze excuses aan’, aldus nog de krant.