Onderzoek naar lange rekruteringsprocedure
Foto: Photo News

De federale politie gaat onderzoeken waarom een man van Marokkaanse origine pas na zes jaar te horen kreeg dat hij niet aan de politieopleiding mocht beginnen. ‘Voor een dergelijke weigering moeten er erg gegronde redenen zijn’, reageert de federale politie.

De Antwerpenaar Rachid Talbioui was in 2007 geslaagd voor de selectieproeven bij de politie, maar hij werd uiteindelijk afgewezen na een jarenlang aanslepend moraliteitsonderzoek. Onder meer het gerechtelijk verleden van twee broers en het feit dat hij zou gelogen hebben over zijn burgerlijke staat resulteerde in een weigering.

Pas enkele dagen geleden kreeg Talbioui, intussen een veiligheidsagent, uitsluitsel, nadat hij zich in 2011 daarover had beklaagd bij het Comité P.

‘Zes jaar lijkt inderdaad heel lang, en dat is het ook’, erkent Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. ‘We gaan nu bekijken of het echt nodig was om zo lang onderzoek te voeren naar zijn moraliteit.’

De Waele blijft er in ieder geval bij dat iedereen op een gelijke manier behandeld wordt tijdens de rekruteringsprocedure, ongeacht zijn of haar afkomst.

De politievakbond VSOA erkent dat er de voorbije jaren 'enkele moeilijke gevallen' zijn geweest waarbij het moraliteitsonderzoek tijdens de rekruteringsprocedure voor de politieschool meer tijd heeft gevraagd dan normaal gezien het geval is. Maar van discriminatie ten opzichte van een of andere groep is geen sprake, meent de vakbond, en een streng moraliteitsonderzoek blijft nodig. 

Vorige maand bleek uit een onderzoek van De Standaard dat racisme sterk aanwezig is bij het Antwerpse politiekorps.