In Jalhay in de provincie Luik zijn woensdag vijf scoutskampen geëvacueerd nadat de brug naar hun kampterrein was weggespoeld. De groepen uit Vlaanderen, Chimay en Eupen werden overgebracht naar een feestzaal van de gemeente. Het gaat in totaal om ongeveer 300 jongeren tussen 10 en 18 jaar oud.

Door de hevige regenval van de voorbije dagen is de rivier Hoëgne in Jalhay buiten haar oevers getreden. Een brug die scouts hadden gebouwd om hun kampterrein te bereiken werd meegesleurd door het wassende water.

De brandweerkorpsen van Verviers, Spa en Eupen moesten ter plaatse komen om de gestrande scouts in veiligheid te brengen. De kinderen zijn intussen overgebracht naar een feestzaal waar ze kunnen opwarmen en een maaltijd nuttigen. De komende uren beslissen de verschillende groepen of ze nog terugkeren.

‘Alle kinderen stellen het wel’, zegt schepen van communicatie Michel Parotte. ‘De ouders van een Vlaamse groep scouts zijn verwittigd en zij komen hun kinderen halen. De andere groepen beslissen de komende uren of ze terugkeren naar hun kampen of dat ze de nacht doorbrengen in de zaal.’ In de streek wordt vanavond 20 tot 25 liter neerslag per vierkante meter verwacht. In de loop van de nacht zou het wel uitklaren en droger worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig