‘Er is een nieuwe NSA-klokkenluider’
Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald. Foto: AFP

De Britse journalist Glenn Greenwald, die de onthullingen van Edward Snowden wereldkundig maakte, suggereert dat er een nieuwe klokkenluider is die geheime informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan de media bezorgt.

Greenwald tweette dat het bestaan van een tweede NSA-klokkenluider ‘duidelijk lijkt’. De tweet is een reactie op een blogpost van webbeveiligingsexpert Bruce Schneier, waarin die zijn vermoedens van een nieuwe klokkenluider uit. De oorzaak van de vermoedens ligt bij twee berichten over de NSA die Duitse media naar buiten brachten, en die niet lijken te komen van de documenten van Snowden. Bij beide berichten valt het op dat er geen bronnen worden gebruikt, legt Greenwald uit aan U.S. News. ‘Dat is bijzonder aangezien bijna ieder ander artikel dat Snowdens documenten gebruikt, hem uitdrukkelijk identificeert als bron.’

Het eerste nieuwsbericht publiceerde Der Spiegel in december, en beschrijft een catalogus van spionagetools van de NSA. Vorige week wisten de Duitse televisiezenders NDR en WDR bovendien te vertellen dat de NSA mensen bespioneert die gebruik maken van diensten om anoniem te blijven op het internet. Het gaat om internetdiensten zoals Tor, Tails, HotSpotShield, FreeNet, Centurian, FreeProxies.org, MegaProxy, privacy.li en de anonieme e-maildienst MixMinion.

Een woordvoerster van de NSA wilde niet antwoorden op vragen over de mogelijkheid dat er een tweede lek is.

Greenwald hoopt dat zijn vermoedens correct zijn. ‘Ik denk al lang dat een van de meest significante en langdurige gevolgen van Snowdens onthullingen zal zijn dat hij andere lekkers zal inspireren om naar voren te treden’, zei hij in een e-mail aan de Amerikaanse krant The Hill.