De gevreesde vijfde etappe in de Tour de France van Ieper naar Arenberg loste alle verwachtingen in. Twee kasseistroken werden geschrapt wegens het slechte weer, titelverdediger Chris Froome gaf op en voorts zorgden de modderige kasseien en het spekgladde asfalt voor een legendarisch en accidentrijk koersverloop uit de oude doos. Een ontketende Lars Boom was de oververdiende winnaar, Vincenzo Nibali hield als enige klassementsrenner verrassend knap stand voorin en staat steviger dan ooit in het geel.

Tour de France op Sportwereld.be

Nog voor de start loste de vooraf gevreesde etappe al de verwachtingen in. Wegens het slechte weer werden twee kasseistroken geschrapt: sector Orchies-Beuvry-la-Forêt en sector Mons-en-Pévèle, goed voor 2400 meter barslechte en vooral spekgladde kasseien. Daardoor moesten de renners van Ieper naar Arenberg amper 152,5 kilometer overbruggen. Die beslissing werd bij de klassementsrenners op gejuich onthaald, de specialisten hadden liever wél de twee stroken gereden.

Opgave Froome

Koning Filip gaf iets voor twee uur in een kletsnat Ieper de start en meteen trok Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep) de gashendel open. uiteindelijk kregen we negen vluchters met ondermeer ook Samuel Dumoulin (AG2R), Lieuwe Westra (AST), Markus Burghardt (BMC) en Tony Gallopin (LTB).

In de achtergrond ging titelverdediger Chris Froome na 35 kilometer voor de tweede dag op rij tegen de vlakte. De kopman van Sky kroop nog wel op de fiets maar liet een moedeloze indruk na. Toen hij een dertigtal kilometer later nóg een keer op het spekgladde asfalt belandde, stapte de winnaar van de vorige editie ontgoocheld uit deze Tour de France.

De eerste kasseizone moest toen nog komen maar de renners bleven bij bosjes vallen.  Ondermeer de Duitsers Tony Martin, André Greipel en Marcel Kittel  gingen tegen de vlakte maar zij konden wél verder rijden.

Meteen Vanmarcke

De kasseien lagen er nat en vettig bij maar Sep Vanmarcke (BEL) kon met moeite de benen stilhouden bij de eerste stroken. Gele trui Vincenzo Nibali (AST) hield verrassend knap stand voorin maar Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) reed met een ei in de broek rond en moest al snel een minuut prijs geven. Uiteindelijk zou hij zelfs twee minuten moeten toegeven Nibali, ook Andrew Talansky moest kostbare tijd prijsgeven.

Op de volgende kasseistrook reed Jurgen Van den Broeck de kant in maar daar trok Vanmarcke zich niets van aan. Samen met Belkin-ploegmaat Lars Boom trok hij door, op zoek naar de leiders. In de tussenstroken werden ze echter ingelopen door de groep-Nibali, die even later ook de vier overgebleven vluchters inrekende. Zo kregen we een kopgroep van een vijftiental renners, waaronder vier renners van OPQS. Op strook vier viel Vanmarcke echter weg met een lekke band.

Astana en Boom weergaloos

Onder impuls van een weergaloze Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang nam Astana de koers helemaal in handen, enkel Boom kon de trein van Nibali volgen. Ondermeer Fabian Cancellara (Trek) en Peter Sagan (Cannondale) konden de versnelling van de vier niet pareren. Op de allerlaatste strook nam ex-veldrijder Boom echter afstand van zijn metgezellen en de ontketende Nederlander snelde naar zijn knapste profzege ooit.

18 seconden na hem kwamen Fuglsang en Nibali binnen, Sagan en Cancellara werden vierde en vijfde. Jens Keukeleire werd zesde en eerste Belg, Jurgen Van den Broeck kwam uiteindelijk binnen als zestiende op 2'02" van de winnaar maar pakte nog een halve minuut op mannen als Contador en Mollema. VdB wordt zo zesde in de stand, op 1'45" van gele trui Nibali.

Uitslag:

1. Lars Boom  3:18:35
2. Jakob Fuglsang   +19"
3. Vincenzo Nibali z.t.
4. Peter Sagan +1'01"
5. Fabian Cancellara z.t.
6. Jens Keukeleire z.t.
7. Mikal Kwiatkowski z.t.
8. Lieuwe Westra z.t.
9. Matteo Trentin z.t.

Bekijk de volledige rituitslag hier.

Stand:

1. Nibali
2. Fuglsang +2"
3. Sagan +44"
4. Kwiatkowski +50"
5. Cancellara + 1'17"
6. Van den Broeck 1'45"
7. Gallopin +1'45"
8. Porte + 1'54"
9. Talansky +2'05"

Bekijk het volledige klassement hier.