OVERZICHT. In Europa worden postjes verdeeld
Catherine Ashton Foto: REUTERS

Juncker wordt voorzitter van de Europese Commissie, en ook de voorzitter van het Europees Parlement kennen we. Het is nu nog uitkijken naar de andere postjes: van de job van Catherine Ashton tot de commissaris voor Digitale Media.

1. Hoge EU-vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid

De post die nu ingevuld is door Catherine Ashton is niets anders dan de ‘EU-commissaris voor buitenlands beleid’, al mag het zo niet heten. De post is erg gegeerd. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zou de Italiaanse premier Matteo Renzi lobbyen voor zijn minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Het is ‘onze’ Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, die een opvolger moet zoeken voor Ashton.

2. Voorzitter van de Europese Raad

Herman Van Rompuy, de huidige voorzitter van de Europese Raad, kreeg het mandaat om ook voor zijn eigen functie een opvolger te zoeken. Eén naam kwam al nadrukkelijk in beeld de voorbije weken: die van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, gesteund door Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. Maar de Deense beweert zelf dat ze geen kandidaat is om Van Rompuy op te volgen.

3. Commissaris voor Economische Zaken en Financiën

De nieuwe Olli Rehn, wordt? Voor Juncker zou het best een sociaaldemocraat zijn. Dat zei hij gisteren in het Europees Parlement. De man die in beeld komt, is de Franse ex-minister van Economie Pierre Moscovici.

 

4. Permanente voorzitter van de eurogroep

Nu is het voorzitterschap van de eurogroep, in handen van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, geen permanente functie. Dat zou kunnen veranderen en mogelijk naar de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos gaan. Pittig detail: de Spanjaard was destijds de enige die tegen de benoeming van Dijsselbloem stemde. Naar verluidt uit protest dat de Spanjaarden steeds naast Europese topjobs grijpen.

5. De overige zitjes in de Europese Commissie

Elke lidstaat mag iemand afvaardigen naar de Commissie: dat zijn er dus 28. Enkele grote namen circuleren al. Voor Nederland blijft Dijsselbloem de Europa-man, Merkel laat de huidige Commissaris voor Energie Günther Oettinger op post. Finland stuurt de oud-premier Jyrki Katainen en voor België wordt het wellicht huidig Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) of europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V).