Nog voor de gevreesde kasseienstroken in de vijfde etappe heeft topfavoriet Chris Froome opgegeven in de Tour. De derde valpartij in twee dagen tijd was er te veel aan voor de titelverdediger. Froome lag woensdag na 35 kilometer al tegen het asfalt en ging nog een keer tegen de vlakte op 65 kilometer voor de finish. De derde valpartij op twee dagen tijd en dat was er teveel aan voor de Brit, die ontgoocheld opgaf.

Tour de France op Sportwereld.be

Bij zijn eerste val was zijn rechterflank gehavend. De dokter kwam even naast de Brit rijden maar die leek enkel wat schaafwonden te hebben opgelopen en ging resoluut weer op zoek naar het peloton. Het duurde even vooraleer de titelverdediger weer in de groep zat en liet een moedeloze indruk na van de zoveelste pech.Dinsdag kwam de Tour-winnaar van vorig jaar immers al na drie kilometer ten val in de vierde etappe. Daarbij schaafde hij de hele linkerkant van zijn lichaam. Aan de finish klaagde Froome over pijn aan de polsen, maar er bleek niets gebroken te zijn.

Op 65 kilometer van de streep lag hij echter wéér tegen het spekgladde asfalt. En deze keer duurde het wel erg lang eer hij weer op de fiets stapte. Dat deed hij ook niet meer want hij stapte ontgoocheld in de volgwagen, tastend aan zijn elleboog. Chris Froome zal zichzelf dus niet opvolgen als winnaar van de Ronde van Frankrijk.

'Ik ben er helemaal kapot van dat ik moet opgeven in deze Tour', reageerde Froome op Twitter. 'Een geblesseerde pols en de zware omstandigheden maakten het bijna onmogelijk om mijn fiets onder controle te houden. Bedankt aan het team om te proberen mij erdoor te helpen te vandaag. Ik wens Richie Porte en Team Sky het beste voor de rest van de Tour.'

Ook Duitsers tegen de vlakte
 
Froome was lang niet de enige die op het gladde wegdek onderuit ging. Ondermeer de Duitsers Tony Martin (Omega Pharma-Quickstep), André Greipel (Lotto-Belisol) en Marcel Kittel (Giant-Shimano) gingen tegen de vlakte nog voor de kasseizone eraan kwam. Zij konden echter wél verder rijden. 
Lees straks alles voor deze incidentrijke etappe in onze Après Tourtabletkrant.