‘Nieuwe dienst terreurbestrijding zal botsen met bestaande’
Brice De Ruyver Foto: Photo News

Een departement ‘Homeland Security’, zoals in de Verenigde Staten, om radicalisering in kaart te brengen, dreigt op weerstand te stoten bij de bestaande diensten, OCAD en de Staatsveiligheid. Dat zegt criminoloog Brice De Ruyver, naar aanleiding van het pleidooi van de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever.

De Wever zei dinsdag op het Nederlandse Nieuwsuur dat lokale overheden in beperkte mate kunnen helpen voorkomen dat jongeren naar Syrië of Irak reizen om er te gaan vechten. Het toezicht op al geradicaliseerde jongeren, die een reëel risico vormen op aanslagen, moet volgens hem op nationaal of Europees niveau gebeuren. Hij pleitte er daarom voor in België een soort ‘Homeland Security’ op te richten.

‘Klinkt mooi, maar gelijkaardige oefeningen in het verleden hebben weinig succes geoogst’, zegt De Ruyver. ‘Als historicus moet Bart De Wever dat weten.’

De Ruyver verwijst onder meer naar de oprichting in de jaren 70 van het Bestuur Criminele Informatie (BCI), een drugsbestrijdingsdienst naar Amerikaans voorbeeld. Het BCI, dat geplaagd werd door schandalen als de zaak-François, raakte volgens De Ruyver nooit geïntegreerd.

‘Als een nieuwe dienst op het terrein komt dat al bezet is door een bestaande, wordt die tegengewerkt. Dat is een gekend gegeven’, zegt de criminoloog.

De Ruyver merkt - net als De Wever - op dat OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, tot nu toe goed werk heeft geleverd. ‘Dat gebeurde dankzij de inspanningen van vele actoren. We kunnen beter het bestaande weefsel versterken.’