‘Ontvoerde Israëlische tieners met voorbedachten rade vermoord’
Van links naar rechts: Frenkel, Shaar en Yifrach. Foto: Photo News

Gilad Shaar, Naftali Frenkel (beiden 16) en Eyal Yifrach (19) werden omgebracht met tien schoten, afkomstig uit een wapen met geluidsdemper. Dat wijst Amerikaans onderzoek uit. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de tieners ontvoerd werden om een gevangenenruil tot stand te brengen, zoals eerder geopperd werd.

Shaar, Frenkel en Yifrach verdwenen op 12 juni, toen ze een lift probeerden te versieren op weg naar huis van hun godsdienstschool op de Westelijke Jordaanoever. Enkele weken later werden hun lichamen in dezelfde buurt teruggevonden onder een berg stenen.

Omdat één van de drie Israëlische tieners, Frenkel, ook de Amerikaanse nationaliteit bezat, werd de FBI bij het onderzoek betrokken. Die binnenlandse veiligheidsdienst is ook bevoegd voor ontvoeringen van Amerikaanse staatsburgers in het buitenland.

Noodoproep

Volgens Israëlische onderzoekers werden de drie opgepikt door een wagen die bestuurd werd door een militant van Hamas, vermomd als een orthodoxe jood. Een gewapende compagnon zou - eveneens vermomd - aan de passagierskant gezeten hebben.

Shaar lukte erin om vanuit de wagen naar de politie te bellen met de boodschap ‘Ze hebben mij ontvoerd’. De opnames van de noodoproep werden naar de VS gestuurd, waar ze door specialisten werden geanalyseerd. Op de tape zou te horen zijn hoe een man in het Arabisch ‘hoofd naar beneden’ roept, nadat Shaar geprobeerd heeft alarm te slaan.

Geluidsdemper

Belangrijker is echter dat de specialisten enkele geluiden die daarna te horen zijn, konden identificeren als schoten van een geweer met een geluidsdemper. ‘Er werden tien schoten gelost’, aldus een Amerikaanse overheidsambtenaar.

Het gebruik van een geluidsdemper wijst er volgens de Amerikanen op dat de ontvoerders altijd van plan waren geweest om de tieners te doden. Ze zouden dus niet ontvoerd zijn om later als pasmunt te gebruiken in een gevangenenruil voor Hamas-leden die opgesloten zitten in Israël, zoals eerder werd aangenomen.