Partijen verdelen kamercommissies
Foto: BELGA

De politieke partijen hebben vandaag beslist wie welke kamercommissie mag voorzitten. Zoals verwacht neemt de N-VA die van Binnenlandse Zaken voor zijn rekening.

In totaal werden elf commissies samengesteld. De N-VA, veruit de grootste partij in het halfrond, mag drie voorzitters aanduiden. De verdeling van de commissies gebeurt op basis van het systeem-D’Hondt. Daardoor kwam N-VA als eerste, vijfde en tiende aan bod. De Vlaams-nationalisten kozen voor de commissies Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Defensie.

CD&V mag de voorzitter van de commissies Financiën en Naturalisaties leveren. Buitenlandse Zaken zal worden voorgezeten door SP.A'er Dirk Van der Maelen. Open VLD levert met Kamervoorzitter Patrick Dewael ook de voorzitter van de commissie Grondwet.

De PS liet haar oog vallen op de commissies Sociale Zaken en Economie. MR koos voor Justitie en Handelsrecht. De Franstalige liberalen duidden Marie-Christine Marghem en Denis Ducarme aan als voorzitters van hun respectieve commissies. Voor Ecolo-Groen krijgt Muriel Gerkens de voorzittershamer van de commissie Volksgezondheid.