De Tourkaravaan is in Ieper en dat zal de stad geweten hebben. Er staat een massa volk, ondanks de regen. 'De toeschouwers zijn hier echt massaal, ze staan rijen dik', zegt VTM NIEUWS-journalist Bart Baele. Die drukte maakt dat er ook extra waakzaamheid is. De politie heeft bijvoorbeeld al opgeroepen om geen selfies te nemen met de renners op de achtergrond, omdat dat ongelukken kan veroorzaken. Een van de belangrijkste aanwezigen in Ieper is Eddy Merckx. Hij is een van de redenen waardoor de Tour naar Ieper is gehaald: 'Merckx is de ambassadeur voor het wielrennen in België', zegt Baele nog.

Tour de France op Sportwereld.be

Dat de vijfde rit in de Tour 2014 vanuit Ieper startte heeft de stad in de Westhoek vooral te danken aan Yves Leterme. De ex-premier werkte lange tijd hard achter de schermen om het Tourcircus naar zijn stad te halen in het kader van de honderdjarige herdenking van WOI.
 
'Een zevental jaar geleden nam ik het initiatief om naar de Tourdirectie te stappen. Later kreeg ik de belofte dat de Tour naar Ieper zou komen en ASO heeft woord gehouden, wat belangrijk is. We zijn hier vandaag en dat is een mooi geschenk aan de streek en aan de stad. Als je het vertrouwen krijgt van de bevolking, moet je hen ook af en toe iets teruggeven. Dit is een mooi wielerfeest voor mijn stad en mijn streek', vertelde Leterme kort voor de start.
 
De voormalige premier is ook gelukkig dat wielerlegende Eddy Merckx inging op zijn uitnodiging om de Tourstart in Ieper bij te wonen. 'Dat maakt mij fier. Ik herinner mij hoe ik als kleine jongen in Moorslede stond te hengelen naar een handtekening van Eddy. Ik had nooit durven dromen dat ik hier zoveel jaren later samen met hem zou staan om de Ronde van Frankrijk te ontvangen in mijn stad.'