Belgen niet door naar finale International Woolmark Prize
De silhouetten van de Europese finalisten Foto: Internationale Woolmark Prize

De Europese finalisten voor de prestigieuze International Woolmark Prize komen uit Duitsland en Denemarken, en heten respectievelijk Augustin Teboul en Asger Juel Larsen. Slecht nieuws dus voor de Belgische genomineerden Jean-Paul Lespagnard en Cedric Jacquemyn die geen kans meer maken op de prestigieuze modeprijs.

Juli lijkt voorlopig geen topmaand te worden voor de Belgische ontwerper Jean-Paul Lespagnard. Waar hij vorige week nog naast de Franse ANDAM Fashion Award greep (die ging naar de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen), maakt hij ook geen kans meer op de prestigieuze International Woolmark Prize. De Europese finalist in de categorie womenswear is het Duitse label Augustin Teboul geworden, dat werd opgericht door het ontwerpduo Odély Teboul en Annelie Augustin.

En ook onze andere landgenoot Cedric Jacquemyn wist zijn nominatie niet te verzilveren en maakt dus geen kans meer om in de voetsporen van Christian Wijnants, laureaat in 2013, te treden. In de categorie menswear ging de eer immers naar de Deense ontwerper Asger Juel Larsen, die door de jury unaniem als Europese winnaar naar voren werd geschoven en werd geloofd omwille van zijn commerciele toepassing van merinowol.

De Europese winnaars ontvangen elk 50.000 Australische dollars (ofwel 34.000 euro) om hun hele voorgestelde collectie uit te voeren die zal worden voorgesteld tijdens de internationale finale. Daar moeten ze het opnemen tegen de finalisten uit Azië, Australië, India en het Midden-Oosten, en de Verenigde Staten. De finale menswear windt plaats tijdens de mannenmodeweek in Londen in januari 2015, de finale womenswear in maart 2015 in Peking. De winnaars worden beloond met een geldprijs ter waarde van 100.000 Australische dollars.