Parlement krijgt geen rol in keuze EU-commissaris
Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. Foto: BELGA

Oppositiepartijen Groen en Ecolo vroegen maar kregen geen hoorzitting in de Kamer met de kandidaten voor de Belgische post binnen de Europese Commissie. Een regering in lopende zaken kan niet zomaar een nieuwe Eurocommissaris aanduiden 'in een achterkamertje, vinden ze bij de groenen.

Groen en Ecolo hebben binnen de Conferentie van de Voorzitters, waar onder meer het voorzitterschap van de verschillende Kamercommissies verdeeld wordt, gevraagd om zo'n hoorzitting. Maar het voorstel is afgeschoten omdat het praktisch niet haalbaar is: er zijn namelijk geen officiële kandidaten. 

Groen vroeg daarom een princiepsbeslissing om de kandidaten te horen eens die wel bekend zijn. Maar ook daar was weinig animo voor. 

Ministerpost

'De Eurocommissaris is eigenlijk de belangrijkste ministerpost', zei Groen-kamerlid Wouter De Vriendt vooraf. 'De Europese Commissie heeft veel macht op wetgevend vlak en bepaalt mee de richting die Europa uitgaat.'

Een regering in lopende zaken kan dus niet zomaar een nieuwe Eurocommissaris aanduiden 'in een achterkamertje', vulde fractieleider Kristof Calvo aan. 'Om hiervoor een democratisch draagvlak te hebben, moet het Belgisch parlement de kandidaten minstens horen.'

Hoe komst de voordracht van de EU-commissaris tot stand?

De benoeming van de Eurocommissaris maakt deel uit van de regeringsonderhandelingen, waarbij de functie in de grotere pot met te verdelen ministerposten belandt. Aangezien er nog niet meteen een nieuwe federale regering in zicht is, zal de regering in lopende zaken dit keer een voorstel moeten doen om nog kans te kunnen maken op een belangrijke portefeuille.

Namen die circuleren zijn onder meer die van uittredend Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD), Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V), Buitenlandminister Didier Reynders (MR) en zijn collega van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).