Keurmerk moet Caraïbische rums wereldwijd promoten
Foto: rs
Het keurmerk ACR (Authentic Caribbean Rum) moet de Caraïbische rums wereldwijd meer zichtbaarheid geven en staat bovendien garant voor specifieke kwaliteitsvoorwaarden. Met het keurmerk op zak zouden de kleinere Caraïbische distilleerderijen ook makkelijker moeten overleven op de wereldmarkt.

Bij de Caraïben denken we aan prachtige kleine eilandjes omzoomd met paradijselijke zandstranden en wuivende palmbomen. Wat we vaak vergeten is dat de meeste van die eilandjes ook onafhankelijke landen zijn, die vroeger waren gekolonialiseerd door verschillende Europese entiteiten zoals Frankrijk, Nederland, Engeland en Spanje.

Dit leidde onder andere tot een grote diversiteit in regelgeving wat het maken van rum betreft. Het ACR-label moet eenvormigheid creëren: het keurmerk is in het leven geroepen om handelaars en consumenten te helpen met het identificeren van Authentic Caribbean Rum-merken en vertelt meer over de herkomst en kwaliteit van deze producten. Rummerken kunnen het label op hun etiket etaleren na een aanvraagprocedure, evaluatie en toekenning van een licentie.

Andrew Nicholls van ACR vertelde ons dat bijna alle Caraïbische landen economisch afhankelijk zijn van twee dingen: rum en toerisme. Als een distilleerderij moet sluiten onder druk van de grote wereldmerken is dat een ramp voor het eiland. Hele families worden er immers tewerkgesteld.

Met het ACR-label willen de kleinere Caraïbische rums weerwerk bieden tegenover de grote jongens met megadistilleerderijen op bijvoorbeeld de Virgin Islands en Puerto Rico, gesubsidieerd met miljarden dollars overheidsgeld. Dit in combinatie met een extra belasting in de Verenigde Staten op Caraïbische rum, maakt het voor hen zeer moeilijk om te overleven, aldus Nicholls. Uiteindelijk moet het ACR label natuurlijk zowel de handelaar als de klant overtuigen om meer Caraïbische rums te kopen.

Verscheidenheid aan smakenprofielen

Vandaag mogen ongeveer een achttiental rums uitpakken met het label, maar er komen snel nieuwe bij. Het huidige gamma aan rums kent een enorme verscheidenheid aan smakenprofielen. Dit komt door een verschil in tradities en methodes. Sommigen maken bijvoorbeeld rum uit suikerrietsap, anderen uit molasse en enkelen uit suikerrietsiroop.

Quasi alle Caraïbische rums maken gebruik van open fermentatie zodat ook de gist van lokale planten zich afzet (en hopelijk niets van de occasionele zeemeeuw). Sommigen gebruiken hybride distilleermethoden (kolf plus kolom), anderen zelfs zeldzame houten distilleerkolven.

Ook interessant om weten: het rijpingsproces gaat ongeveer twee- tot driemaal sneller in het Caraïbische klimaat dan in Europa. In sommige streken zetten de vaten overdag, door de tropische hitte, sterk uit: de rum wordt dan als het ware opgezogen door de poriën van het hout. Door de afkoeling ‘s nachts krimpt het hout terug.

Enkele rums die we erg konden waarderen tijdens de tasting: Doorly’s XO (gerijpt op bourbon en oloroso sherry vaten, zeer lekker met een hint van vijgen en gedroogd fruit) en Saint Nicolas Abbey. Die laatste is een witte rum uit Barbados, gemaakt van suikerrietsiroop in plaats van molasse of suikerrietsap.

De drank heeft een intens fruitige smaak, vooral banaan, maar ook noten zoals amandelen en kokosnoot. Niet voor iedereen de favoriet, maar heel interessant om zowel puur te drinken als in cocktails. We waren geen fan van de Rum Fire, zoals de naam reeds doet vermoeden was het alcoholgehalte iets te stevig voor ons om comfortabel te consumeren.