Energiefactuur derde hoger door groene stroom
Foto: Photo News

De Vlaamse huishoudens stevenen in 2016 af op een stijging van hun elektriciteitsfactuur met bijna 30 procent. Dat staat in een advies van de Serv, het overlegorgaan van de sociale partners.

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) heeft voor de eerste keer becijferd hoe zwaar de impact zal zijn van de groenestroomkosten op de elektriciteitsfactuur van de particulieren en de kmo’s in Vlaanderen. Volgens die berekening moet een particulier met een gemiddeld verbruik in 2016 minimaal 180 euro meer betalen dan vorig jaar.

Dit minimumscenario geldt voor een elektriciteitsverbruiker die in regio met een laag distributienettarief woont en die bovendien voor een goedkope stroomleverancier heeft gekozen. Wie in een dure distributiezone woont en daarbovenop een dure leverancier heeft, betaalt in 2016 zelfs 233 euro meer.

Procentueel komt het wel telkens neer op een stijging van de elektriciteitsrekening met bijna 30 procent.

Zonne-energie

De sterke stijging is voor een groot stuk te wijten aan de groenestroomsubsidies voor zonne-energie. Door de blokkering van de distributienettarieven sinds 2012 is een belangrijk gedeelte van deze kosten nog niet doorgerekend aan de verbruiker. De Serv opteerde voor een scenario waarbij die openstaande rekening in vier jaar wordt vereffend.

Opmerkelijk is wel dat de btw de prijsschok groter maakt. De beslissing van de federale regering om de btw op elektriciteit te verminderen van 21 naar 6 procent geldt immers maar tot eind 2015.

Als dit zo blijft moet het jaar nadien opnieuw 21 procent btw worden betaald op een factuur waarin heel wat meer groenestroomkosten verrekend zijn.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig