'Het laatste jaar was het geschiftste van mijn leven', bekende de Britse songsmid Mike Rosenberg, alias Passenger. 'Ik was al tien jaar gewoon om voor dertig man te spelen, en plots speel ik er voor dertigduizend.'

In de clubtent op Werchter zongen ze alle dertigduizend elk woord van 'Let her go' mee, de song die hij in een paar minuten schreef op tournee en waarmee hij op nummer 1 belandde in achttien landen. Hij trok naar Australië om er als straatmuzikant te spelen, en de trucjes die hij daar onder de knie kreeg, doen het hem ook op een rockfestival.

Rosenberg, in zijn eentje op folkgitaar, liet de tent niet alleen meezingen, hij liet ook 'The sound of silence' horen als het ertoe deed - letterlijk en figuurlijk. Indrukwekkend. In zijn liedjes foeterde hij op botox, racisme, X-factor en de toiletten op Rock Werchter, maar hij was ook ontwapenend eerlijk over gebroken relaties en de moeilijke momenten dat niemand wat in zijn muziek zag.

Hij slaagde er zelfs in de iPhones een nummer lang uit de lucht te halen: beleef dit moment hier samen, in plaats van altijd met jezelf en je virtuele vrienden bezig te zijn, was zijn boodschap. Het kwam niet eens belerend over. Fijne kerel, mooi concert. Wie het gemist heeft, kan beter uitkijken op De Meir deze week: naar het schijnt speelt Passenger nog altijd graag op straat.