Oekraïens regeringsleger rukt op naar Donetsk
Oekraïense soldaten namen zaterdag de stad Slavjansk in. Foto: REUTERS

Het Oekraïense leger rukte zondag op naar de oostelijke industriestad Donetsk, waar pro-Russische separatisten zich ingraven na het verlies van de stad Slavjansk een dag eerder.

De Oekraïense president Petro Poroshenko heeft de herovering van Slavjansk op de rebellen een ‘keerpunt’ in de wekenlange strijd genoemd en de voortzetting van het offensief gelast.

De opstandelingen hebben zich ook teruggetrokken uit Kramatorsk en andere zones in de regio Donetsk, in de richting van de gelijknamige hoofdstad waar één miljoen mensen wonen.

Er zijn vanuit de buitenwijken van Donetsk gevechten gemeld nadat de separatisten in de nacht van zaterdag op zondag artilleriegranaten hadden afgevuurd om de terugtrekking van hun kameraden uit Slavjansk en Kramatorsk te beschermen. Pro-Russische opstandelingen vielen een basis van het regeringsleger aan om wapens buit te maken. De soldaten hebben het vuur beantwoord, aldus legerwoordvoerder Sergej Starenki.

De herovering van Slavjansk gebeurde op de dag die Oekraïne en Rusland waren overeengekomen als deadline voor het opstarten van gesprekken over een staakt-het-vuren over een langere termijn. Maar die onderhandelingen materialiseerden zich niet. In een telefoontje met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov daarover zijn ‘diepe bezorgdheid’ uit.

Bij de opmars naar Donetsk heeft het regeringsleger ook de steden Artjomovsk en Droesjtsjkova heroverd, zei minister van Defensie Valeri Geletej.

Ook de stad Loehansk komt in het vizier van het regeringsleger. Burgemeester Sergej Kravtsjenko gewaagde zondag van hevige gevechten.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt beide partijen van aanzienlijke schendingen van de mensenrechten.