In de stad Tel Afar, 50 kilometer ten westen van Mosoel, verwoestten ze minstens vier schrijnen en één mausoleum. De terreurgroep bestempelde de gebouwen als 'heidense tempels', aldus het Iraakse nieuwsportaal al-Mada zaterdag.

Bestorming

Zondag raakte bekend dat ISIS-extremisten in Mosoel een kerk hebben bestormd en twee priesters en een non ontvoerd. Volgens ooggetuigen waren de gewapende strijders zondag de kerk in het oosten van Mosoel binnengevallen en hadden ze de drie geestelijken meegenomen naar een onbekende bestemming.

Het Iraaks leger heeft een verdere opmars van de terreurgroep ISIS richting Bagdad voorlopig kunnen tegenhouden. Regeringstroepen pareerden met succes een aanval van ISIS-strijders op de luchtmachtbasis Camp Speicher ten noorden van de stad Tikrit.

Tikrit ligt 170 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Leger en ISIS-milities strijden al dagen voor de stad. Het leger kon naar eigen zeggen ook een aanval van de opstandelingen op een belangrijke olieraffinaderij in Baiji afweren. De terreurgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) bezet grote delen in het noorden en het westen van Irak. Hun zelfverklaarde doel is de verovering van Bagdad.