Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière het grandslamtoernooi van Wimbledon op zijn naam geschreven. Het Servische eerste reekshoofd versloeg in de finale zevenvoudig winnaar Roger Federer in vijf sets. Het werd 6-7, 6-4, 7-6, 5-7 en 6-4. Djokovic wordt ook opnieuw de nummer één van het mannentennis.

De jacht op de achtste eindzege op Wimbledon begon nochtans goed voor Roger Federer. The Swiss Maestro pakte de eerste set na een schitterende tiebreak waarin hij twee setpunten wegwerkte: 9-7. 

In de tweede set nam Djokovic het commando over. De nummer twee van de wereld haalde het met 6-4 en won vervolgens ook de derde set na een tiebreak. Set vier werd er eentje om duimen en vingers van af te likken. Federer en Djokovic gingen om beurten door elkaars opslag. Djokovic mocht bij 5-3 serveren voor de match, maar werd opnieuw gebroken door zijn Zwitserse opponent. Vervolgens versierde de Serviër een wedstrijdpunt. Federer bleef echter ijzig kalm en haalde de game alsnog binnen. Djokovic was helemaal van slag en gaf de set alsnog uit handen: 7-5 voor Federer.

Djokovic had verzorging nodig bij het begin van de vijfde en laatste set. Het eerste reekshoofd op Wimbledon leek moeizamer over het heilige gras te bewegen, maar hield toch gelijke tred met Federer. Meer zelfs: bij 5-4 versierde hij twee matchballen op de opslag van de graskoning. En nu was het wel raak voor Djokovic. Federer sloeg de bal in het net. De Serviër trakteerde trainer Boris Becker in de tribune op een dikke knuffel. 'Roger, bedankt om me te laten winnen', bedankte Djokovic zijn tegenstander in het interview achteraf met een knipoog.

Djokovic won Wimbledon een eerste keer in 2011. Hij volgt op de erelijst de Brit Andy Murray op. 'Nole' telt nu zeven grandslamzeges op zijn palmares (4x Australian Open, 2x Wimbledon, 1x US Open) en 45 ATP-titels.
Op de wereldranglijst wordt Djokovic maandag opnieuw, voor het eerst sinds oktober 2013, nummer 1. Hij lost de Spanjaard Rafael Nadal af.

Novak Djokovic: 'Dit is mijn droomtoernooi'
 
'Nadat ik de vierde set had verloren, wist ik het even niet meer. Ik weet eigenlijk niet hoe ik het daarna heb klaargespeeld. Wimbledon is het toernooi waar ik altijd van heb gedroomd om te winnen. Het is het beste toernooi, het meest waardevolle', verklaarde een geëmotioneerde Djokovic toen hij zijn trofee overhandigd kreeg.
Djokovic won Wimbledon voor het eerst in 2011. Hij heeft nu zeven grandslams op zijn erelijst.
Tijdens zijn overwinningsspeech had de Serviër lovende woorden voor Federer, die naast een achtste (record)zege greep.
 
'Hij is een fantastisch rolmodel en een groot kampioen. IK wil hem bedanken om mij vandaag te laten winnen', grapte Djokovic.De Serviër droeg de overwinning op aan zijn, inmiddels overleden, eerste ex-tenniscoach. "Ik wil deze titel opdragen aan mijn eerste trainer Jelena Gencic. Zij overleed vorig jaar en deze titel is voor haar.'

Roger Federer: 'Het was een grootse finale'
 
'Het was een grootse finale', reageerde Federer. 'Ongelofelijk dat ik er nog een vijfde set kon uitslepen want het zag er slecht uit.' Federer en Djokovic stonden op Centre Court voor de 35e keer in hun carrière tegenover elkaar. Met achttien zeges voor de Zwitser tegen zeventien voor de Serviër is de balans bijna in evenwicht. 'Als je tegen Novak speelt, is het altijd lastig. Ik kan hem alleen maar feliciteren voor een fantastische match en een fantastisch toernooi. Zijn overwinning is dik verdiend.'

In 2015 doet de Zwitser een nieuwe poging om alleen recordhouder te worden. 'Ik heb vandaag veel liefde gevoeld vanuit de tribunes. Volgend jaar sta ik hier opnieuw', besloot de publiekslieveling, die volgende maand 33 wordt.