Schaduwfavoriet Nibali wint eerste slag in de Tour
Foto: Belga
De tweede etappe van de Ronde van Frankrijk heeft meteen voor bijzonder veel spektakel gezorgd. In een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik tussen York en Sheffield toonden de topfavorieten zich op de nijdige slotklim in volle finale. Schaduwfavoriet Vincenzo Nibali trok na een verschroeiende versnelling in de slotkilometers aan het langste eind. De Italiaanse kampioen van Astana pakte de ritzege en de gele trui. Greg Van Avermaet werd tweede.

Tour de France op Sportwereld.be

De tweede etappe van deze Tour tussen York en Sheffield werd vooraf aangekondigd als een miniversie van Luik-Bastenaken-Luik. De rit door het glooiende Engels graafschap Yorkshire schotelde maar liefst 9 hellingen (van vierde tot tweede categorie) voor. Voer voor explosieve renners dus. De Tourorganisatie vroeg en kroeg een spektakelstuk van de bovenste plank

Een vroege vlucht met zeven renners gooide de rit al vroeg op slot. Daarbij ook onze landgenoot Bart De Clercq. Het peloton hield de vluchters steeds binnen schot en knabbelde op de zware opeenvolging van hellingen beetje bij beetje aan de voorsprong. Onderweg werden de renners opnieuw overrompeld door een massa toeschouwers (lees meer). Blel Kadri probeerde als enige van de koplopers nog even solo om aan het onvermijdelijke te ontsnappen, maar op 35 kilometer van de streep was ook de Fransman van AG2R er aan voor de moeite. 

Dat was het sein voor Garmin-Sharp, de ploeg van Talansky en Slagter, om er bergop flink de pees op te leggen. Het peloton werd uitgedund tot een 25-tal renners, maar voor Rolland en Peraud ging het nog niet snel genoeg. De twee Fransen met klassementsambities trokken in volle finale in de aanval. Tevergeefs. Alles kwam terug samen aan de voet van de Côte de Jenkin Road, de slotklim van vierde categorie op vijf kilometer van de finish.

Op die laatste helling trokken de grote kanonnen verrassend genoeg alle registers open. Contador begon vanop de kop, maar stuitte meteen op een demarrage van titelverdediger Chris Froome. De Brit kwam tot groot jolijt van de thuisfans als eerste boven en hield vervolgens de benen stil. Een late poging van Van Avermaet werd gecounterd door Jurgen Van den Broeck. Toen even later schaduwfavoriet Vicenzo Nibali met een verschroeiende versnelling uitpakte, had niemand nog een antwoord in huis. De 'Haai van Messina' hield stand in de slotkilometer en pakte zo de ritoverwinning en de gele trui. Wat een knappe overwinning van de kersverse Italiaanse kampioen!

De winnaar van de Ronde van Italië van vorig jaar deelt zo een eerste tikje (2 seconden) uit aan de andere klassementsrenners en toont hiermee vooral dat Contador en Froome rekening met hem zullen houden. Het is ook een signaal aan de eigen ploegleiding die vooraf wat twijfels over hem had.

Greg Van Avermaet moest voor de zoveelste keer tevreden zijn met een tweede plaats. De Nieuwsblad Flandrien 2013 werd dit seizoen ook al tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. 

De meeste favorieten eindigden in het groepje van Van Avermaet op 2 seconden van Nibali. Enkele outsiders zoals Pinot, Horner, Frank, Rolland, Frank Schleck en Ten Dam gaven echter 16 seconden prijs. Joaquim Rodriguez kwam binnen op een kwartier.

'Knokken voor elke meter'

'In de slotkilometers stond de wind vol op kop en dat was best lastig. Ik moest echt vol doorgaan en knokken voor elke meter. Ik ben blijven geloven in mijn opzet en haalde het', reageerde een glunderde Nibali. 'Met deze zege en de bijbehorende gele leiderstrui is het vertrouwen er zeker en heb ik een zeer goed gevoel voor wat nog moet komen. Ik had enorm veel steun aan mijn ploeggenoot Jakob Fuglsang, die door zijn uitvallen de rest wat afmatte, waardoor ik meer vrijheid kreeg.'

'Het was weer een rit met enorm veel volk langs de kant van de weg. Heel gevaarlijk ook wat sommige toeschouwers allemaal doen. Ik hoop dat de wielerfans toch gedisciplineerd blijven en ons renners de kans laten om te koersen in de beste omstandigheden. Ik ben alvast heel blij met mijn dubbelslag', liet de ritwinnaar en de nieuwe gele trui nog optekenen.


Uitslag

1 Astana Pro Team 5u08'36"
2 BMC Racing Team + 2"
3 Omega Pharma-Quick Step  
4 Cannondale  
5 Lotto Belisol Team  
6 Orica-GreenEdge  
7 Garmin-Sharp  
8 Belkin Pro Cycling  
9 BMC Racing Team  
10 AG2R-La Mondiale  
11 Lotto Belisol Team

Bekijk hier de volledige rituitslag.

Klassement
 

1 Astana Pro Team 9u52'43"
2 Cannondale + 2"
3 BMC Racing Team  
4 Orica-GreenEdge  
5 Team Sky  
6 Belkin Pro Cycling  
7 Lotto Belisol Team  
8 Tinkoff-Saxo  
9 BMC Racing Team  
10 Astana Pro TeamBekijk hier het volledige klassement en de nevenklassementen.

Herbeleef de etappe van vandaag hier fase per fase.