Negen op tien door NSA geviseerde internetgebruikers zijn gewone mensen
Protest tegen de afluisterpraktijken. Foto: EPA

Negen op tien mensen in wiens intercommunicatie de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft geneusd, zijn gewone onschuldige burgers, zo heeft de krant Washington Post bericht op basis van gegevens die klokkenluider Edward Snowden heeft verstrekt.

De Washington Post stelde tijdens een vier maanden durend onderzoek in ongeveer 160.000 e-mails, chats, foto’s en computerbestanden vast dat veruit het grootste deel van de uitgekozen internetgebruikers geen buitenlandse doelwitten van de bespioneringsactie waren. Zij zijn gewoon in het net geraakt dat de NSA voor iemand anders had uitgeworpen. Zowel Amerikanen als buitenlanders raakten er aldus in verstrikt.

Liefdeskommer

Niettemin bevatten de documenten aanwijzingen die tot het vatten van meerdere terreurverdachten hebben geleid. Vele andere van de tussen 2009 en 2012 besnuffelde communicaties hebben evenwel een ‘intieme, tot zelfs voyeuristische’ inhoud. Het ging daarbij om liefde, liefdeskommer, seksuele zijsprongen, gezondheidsproblemen, politieke en religieuze gesprekken, en geldzorgen. Zodoende brachten de analisten het dagelijks leven van meer dan 10.000 accounthebbers in kaart en sloegen dit op.

Nog volgens de Post was het tot nu toe niet geweten dat de vroegere medewerker van Amerikaanse geheime diensten ook in het bezit was van de inhoud van onderschepte communicatie. In het door Snowden uitgelokte schandaal rond de afluisterpraktijken van de NSA draaide het tot nu toe enkel om het massaal verzamelen van zogenaamde metadata die onder andere aantonen wie met wie communiceert.