Radicale joden opgepakt na moord op Palestijnse tiener
Israëlische oproerpolitie. Foto: AP

De Israëlische politie heeft zes verdachten gearresteerd na de moord op de jonge Palestijn Mohammed Abu Khdair. Het gaat om radicale joden, zo heeft een politiewoordvoerder zondag gezegd. 'De motieven leken nationalistisch te zijn', aldus Micky Rosenfeld.

De zeventienjarige Mohammed Abu Khdair werd dinsdagavond in Oost-Jeruzalem ontvoerd en nadien zwaarverbrand teruggevonden. Volgens het voorlopig autopsierapport werd Mohammed Abu Khdair levend verbrand.

Intussen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tot terughoudendheid aangemaand in het conflict met de Palestijnen. ‘De ervaring leert ons dat in dergelijke momenten gehandeld moet worden met zelfcontrole en verantwoordelijkheid, zonder gestook en overdreven haast’, zei Netanyahu tijdens een regeringszitting in Jeruzalem.

Israël heeft momenteel problemen op verschillende fronten. Belangrijkste doel is de kalmte te bewaren en de veiligheid van de Israëlische burgers te herstellen. Daarmee antwoordt Netanyahu blijkbaar op eisen van rechtse ministers, die met een militair offensief op de raketaanvallen vanuit de Gazastrook willen reageren.

Israël heeft ook op vraag van Buitenlandse Zaken in Washington ook een onderzoek ingeleid tegen Israëlische grensbewakers die een Palestijnse Amerikaan in elkaar zouden hebben geslagen. Het gaat blijkbaar om een neef van de 17-jarige Mohammed Abu Khdair, die dus eerder deze week dood werd teruggevonden nabij een bos.