Vliegtuigbotsing boven Houston nipt vermeden
Foto: ABC News

Op de luchthaven van Georges Bush Intercontinental Airport in Houston is deze week een vliegtuigramp nipt vermeden. Twee vliegtuigen kwamen er bijna met elkaar in botsing in de lucht. Dankzij een alerte ingreep van de luchtverkeersleiders konden beide piloten op tijd gealarmeerd worden.

Het incident gebeurde al eerder deze week, maar wordt pas nu openbaar gemaakt. Een vliegtuig van Singapore Airlines steeg iets voor 19u lokale tijd op vanaf de luchthaven van Houston, maar klom te traag naar de vereiste hoogte van 4.000 voet. Daardoor bevond het zich op amper 800 meter horizontaal en 60 meter verticaal van een Airbus van Delta Airlines, die net aan het landen was.

Dat lijkt misschien een grote afstand, maar in vliegtuigtermen spreekt men van een ‘close call’. Om veilig door een luchtruim te vliegen, moeten vliegtuigen normaal horizontaal een afstand van minstens 4.800 meter aanhouden en verticaal 800 meter.

Gelukkig merkte een alerte luchtverkeersleider de afwijking op en alarmeerde hij de piloten van beide vliegtuigen. De Airbus van Delta Airlines zette daarop iets sneller de daling in. De Federal Aviation Administration, het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, is een onderzoek gestart naar het incident. Alle actieve piloten zullen nogmaals gewezen worden op de standaardhoogtes en -routes voor luchthavens.
ABC US News | ABC Sports News