VS ‘bezorgd’ over mishandeling Amerikaanse tiener door Israël
Op de foto staat de zwaar toegetakelde vijftienjarige jongen. Foto: AP

De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de arrestatie en mishandeling van een Amerikaanse tiener door de Israëlische grenspolitie. Het zou gaan om een vijftienjarige neef van de Palestijnse tiener die dinsdagavond werd ontvoerd en vermoord.

In een mededeling van Buitenlandse Zaken in Washington van zaterdagavond eiste woordvoerster Jen Psaki een onderzoek van het incident. Tegelijkertijd drukte ze haar diepe bezorgdheid uit over het toenemende geweld in de regio.

Israëlische media hadden over een YouTube-video bericht waarop te zien is hoe een jongen door de Israëlische grenspolitie wordt geslagen. Het gaat blijkbaar om een neef van de 16-jarige Palestijn Mohammed Abu Khdair, die eerder deze week dood werd teruggevonden en volgens het voorlopig autopsierapport levend werd verbrand. Tariq Khdair is vijftien en komt uit Florida.

Psaki bevestigde nu dat de afgeranselde jongen een Amerikaanse staatsburger is. Dit voorval vormt samen met de ontvoering en dood van drie Israëlische jongeren de aanleiding voor de jongste escalatie in de regio. De familie van de 16-jarige beschuldigt Israëlische kolonisten ervan de jongen vermoord te hebben uit wraak voor de drie doden.

Zaterdag waren de protesten opnieuw opgeflakkerd. In het stadje Kalansawe staken gemaskerde Palestijnen autobanden in brand. In Taibe demonstreerden vierhonderd mensen, berichtte het onlineportaal Ynet. Tientallen manifestanten bekogelden er de Israëlische politie met stenen. Ook vrijdagnacht was het onder andere in Oost-Jeruzalem tot rellen gekomen.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger heeft een gevechtsvliegtuig zaterdagnacht tien doelwitten in het midden en zuiden van de Gazastrook bestookt. Onder andere verborgen lanceerplatforms en een wapensmid werden gebombardeerd. Met de luchtaanvallen reageren de strijdkrachten op de aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël.

Intussen proberen Egyptische bemiddelaars nog altijd een bestand te bereiken tussen Israël en Hamas.