Ongeval met de Costa Concordia kostte 1,5 miljard euro
Na het ongeval in januari 2012 met 32 doden heeft het voortbestaan van de onderneming Costa Crociere op het spel gestaan. Foto: Reuters

De kosten voor de berging van de gekapseisde Costa Concordia en de schade bedragen volgens de rederij 1,5 miljard euro. Na het ongeval in januari 2012 met 32 doden heeft het voortbestaan van de onderneming Costa Crociere op het spel gestaan, zei de voorzitter van de raad van bestuur van de rederij, Michael Thamm, in de Duitse zondagskrant Bild am Sonntag.

De onderneming in Genua was toen voor het eerst in de rode cijfers verzeild geraakt en heeft honderden miljoenen euro verloren. ‘Financieel staan we nu zo ver als voor het ongeval’, zei Thamm.

‘Al bij al zal de factuur uiteindelijk ruim 1,5 miljard euro bedragen’, zei de baas van de rederij. Bij deze schadepost is het verlies aan inkomsten nog niet bijgerekend. Bovendien had het cruiseschip nog 25 jaar in de vaart kunnen blijven en heel wat geld kunnen opbrengen. De onderneming wil na afsluiting van het strafproces tegen de aangeklaagde kapitein Francesco Schettino een schadevergoeding eisen. Thamm herhaalde de beschuldigingen tegen Schettino, die volgens Costa Crociere onverantwoord heeft gehandeld en de voorschriften heeft genegeerd.

Het wrak van de Costa Concordia wordt momenteel vlot getrokken. Het zou tegen 20 juli naar de 280 kilometer verder gelegen haven van Genua gesleept kunnen worden, waar het zal worden verschroot. Dat zal ongeveer 100 miljoen euro kosten, maar gedurende een jaar werk leveren aan een honderdtal arbeiders.