Mark Cavendish start niet in tweede etappe
Cavendish kwam in de eerste rit zwaar ten val na gevaarlijk en risicovol duwwerk. Foto: EPA
De Brit Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick.Step) kwam vandaag niet aan de start van de tweede rit in de Ronde van Frankrijk. Hij had nog te veel last van zijn schouder na de zware val gisteren.

Cavendish hield geen breuken over aan zijn val in de massasprint van de eerste Tourrit, maar heeft toch nog te veel last om vandaag te starten. ‘Cav’ kwam ten val toen hij in de massasprint iets te hevig voorbij de Australiër Simon Gerrans probeerde te rijden. De Brit bleef lange tijd op de grond zitten, maar reed de rit uiteindelijk toch uit.

Ploegbaas Patrick Lefevere legt de opgave uit. 'Bij het ontbijt zei Renshaw me dat Cavendish geen oog had dichtgedaan. Hij kan zijn arm zelfs niet zelfstandig opheffen. Onze orthopedische chirurg is goed geplaatst om te zeggen of hij kon starten of niet. En dat kon niet.'

'Eigen fout'

'Het is bijzonder frustrerend om nu al te moeten opgeven', vertelde de Brit. 'Ik heb nog veel pijn na mijn val tijdens de sprint van de eerste rit', gaf Mark Cavendish mee. 'Ik ben zwaar geraakt aan de rechterschouder en alles is deze nacht nog wat meer beginnen opzwellen. Starten was niet meer mogelijk. Ik vind dit allemaal heel frustrerend, maar het is niet anders. Ik ging voluit voor de zege, maar kwam door mijn eigen schuld zwaar ten val. Ik wil me dan ook persoonlijk gaan verontschuldigen bij Simon Gerrans. Ik probeerde in volle sprint een gat te vinden, maar dat kwam er eigenlijk niet. Ik voelde me enorm sterk en dankzij het goede werk van mijn ploegmaats bevond ik me in een goede positie om de sprint aan te gaan. Via deze weg wil ik me ook bij mijn supporters verontschuldigen voor mijn gedrag’, klinkt het bij Cavendish, die in het verleden al 25 Tourritten op zijn naam schreef.