Pearl Jam sluit af met drie uur durend concert
Pearl Jam Foto: Koen Bauters

De Amerikaanse rockband Pearl Jam heeft de derde festivaldag van Rock Werchter afgesloten met een drie uur durend spetterend concert. Deze dag zal voorts ook herinnerd worden omwille van het memorabel concert van The Pixies in The Barn. In de loop van de avond had het gros van de festivalgangers evenwel meer aandacht voor het WK-voetbal dan voor muziek.

De Amerikaanse rockband speelde liefst 28 nummers met de grote hit ‘Alive’ en het Neil Young-nummer ‘Rockin’ in the Free World’ bij de laatste bisnummers. Zanger Eddie Vedder zong ‘Alive’ overigens net op het ogenblik dat het Nederlandse elftal zich via strafschoppen plaatste voor de halve finales. De duizenden Nederlanders die de match volgden op het scherm aan het kunstproject North West Walls, waar ook het concert van Pearl Jam goed te horen was, zongen onmiddellijk de toepasselijke tekst ‘I’m still alive” met volle borst mee.

Frustratie en droefheid

Tijdens de WK-match België-Argentinië, die om 18 uur startte en op drie schermen vertoond werd, liep de festivalweide meer dan half leeg en dat beterde niet echt tijdens het concert van Triggerfinger dat om 18u30 startte. De Belgische rockband stoorde zich hier niet aan en gaf een prima concert. Als statement werd het concert afgesloten met de ‘Brabanconne’ waarbij enkele gouden platen getoond werden voor het laatste album ‘By Absence of the Sun’.

Op de nederlaag van de Belgen volgde een opvallend gelaten reactie van de massaal met tricolore attributen verklede supporters. Meteen na het einde van de match begon het overigens voor een tweetal uren fel te regenen. De zanger van The Black Keys pikte door op te roepen ‘samen iets doen om onze frustratie en droefheid te verwerken’ bij het begin van hun show omstreeks 20u op het hoofdpodium met zin voor empathie in op de emotie op het festivalterrein. De show werd overigens schitterend ingezet met ‘Dead and Gone’.

Nevenpodia

Ook in de nevenpodia waren er andermaal zeer goede concerten. We vermelden onder meer de Deense singer-songwriter Agnes Obel, Ozark Henry en het knotsgekke tUnE-yArDs. Meest memorabel was het concert van The Pixies dat werd bijgewoond door een overvolle The Barn waarbij nog eens zoveel volk buiten op de weide stond en menigeen zich afvroeg waarom dit niet op ‘main stage’ geprogrammeerd stond.

Het was een zeer intens concert met vlijmscherpe gitaarpartijen en de kenmerkende zachte tot schorre zang van Black Francis. Het slotnummer ‘Where is My Mind?” werd door duizenden luidkeels meegebruld.