Een beruchte Nederlandse oplichter is weer opgepakt, deze keer in Spanje. Pieter K. (64) werd door Duitsland gezocht omdat hij tienduizenden mensen geld afhandig zou hebben gemaakt. In totaal zou het om een bedrag van 1,76 miljoen euro gaan, meldden Spaanse media zaterdag. De oplichter was eerder ook in België actief.

K. werd afgelopen maandag opgepakt in de zuidelijke plaats Santa Pola bij Alicante. Hij is overgebracht naar Madrid. Een rechter daar moet beslissen of hij kan worden uitgeleverd aan Duitsland. Hij zou 10 jaar celstraf kunnen krijgen. K. heeft een verleden. Zo werd hij in 2001 in Antwerpen veroordeeld tot 4 jaar cel. Hij zou drie bedrijven failliet hebben laten verklaren, zodat hij daar financieel van kon profiteren. In Luik was hij eerder voor hetzelfde veroordeeld. In Genk werd hij opgepakt toen hij bij een bank probeerde een gestolen cheque ter waarde van 3,3 miljoen gulden te verzilveren.

In 1999 was hij in Nederland in opspraak gekomen. Hij had de Nationale Faillissements Preventielijn opgezet, maar dat bleek vooral een methode om mensen geld uit de zak te kloppen. Al snel regende het klachten van gedupeerden. De lijn werd officieel in gebruik genomen door de toenmalige Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Ybema. Hij moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden.