Rode Duivels houden fandag op 6 september
Beelden van de eerste fandag op 2 juni 2013. Foto: belga

De fandag van de Rode Duivels zal plaatsvinden op zaterdag 6 september. Dat is zondag bekendgemaakt via de officiële Twitteraccount van de nationale ploeg. Maandagnamiddag landen de spelers op Zaventem, maar de voetbalbond roept supporters op om hen niet te komen verwelkomen.

Eerder op de dag verspreidde de KBVB een open brief waarin de fans werden bedankt voor hun massale steun tijdens het WK. In de brief werd vermeld dat er een (tweede) officiële fandag zou worden georganiseerd waarop de spelers 'uitgebreid tijd zullen maken om de onvergetelijke voorbije twee jaar met de fans te vieren'.

Zondagmiddag liet de voetbalbond via Twitter weten dat de fandag gepland is voor zaterdag 6 september.

Bondscoach Marc Wilmots vertelde op een afsluitende persconferentie in Mogi das Cruzes nog dat de fandag niet in het Koning Boudewijnstadion zal plaatsvinden, een dag daarvoor wordt daar immers de Memorial Van Damme georganiseerd. De locatie wordt vermoedelijk het Paleis voor Congressen van Brussel.

Op 2 juni 2013 vond een eerste fandag plaats. Toen daagden vele duizenden fans op aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Geen supporters op Zaventem

Zaterdagavond nog reisden de spelers vanuit Brasilia door naar Sao Paulo en hun uitvalsbasis Mogi das Cruzes. Vanavond – in principe om 20.45 uur Braziliaanse tijd, en dus 1.45 uur maandagnacht Belgische tijd – vertrekt de speciale SN2014-vlucht van Brussels Airlines met spelers, delegatie en pers naar Zaventem. Verwacht wordt dat de vlucht, na een technische tussenstop in Senegal, zo’n veertien uur na vertrek op Zaventem aankomt. Dan hebben we het dus over kwart voor vier.

Bondscoach Marc Wilmots liet al weten geen parade te willen. ‘En ik mag zeggen dat de spelers dat ook niet willen. We zijn nog niet voldaan en we zijn ook nog geen kampioen. Ik wil wel iets teruggeven aan de supporters en iedereen die ons zo gesteund heeft.’ Op Brussels Airport zijn er in ieder geval geen festiviteiten gepland. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) roept de supporters daarom op om maandag niet naar de luchthaven te komen om de Rode Duivels te begroeten. 

'Het is een kwestie van veiligheid en het is bijzonder moeilijk om alles op zo'n korte tijd goed georganiseerd te krijgen', verklaarde Marc Wilmots. 'Alles moet immers veilig blijven voor de vele kinderen en families. Bij onze aankomst in Zaventem mogen we maandag zelfs geen handtekeningen uitdelen of samen met de supporters op de foto gaan', klonk het. Later worden de spelers en de staf wel nog op het Paleis verwacht.

'Onze supporters zijn bijzonder belangrijk voor ons', meldde ook kapitein Vincent Kompany. 'We hebben via onze familie gehoord dat het allemaal zo leefde in België en zulke taferelen hadden we vier tot vijf jaar geleden nooit voor mogelijk geacht. Hopelijk kunnen we er ook in de toekomst altijd voor mekaar blijven staan.'

De eerstvolgende interland mét inzet, de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2016 in Frankrijk, spelen de Belgen pas op dinsdag 9 september in en tegen Israël.