Nederland heeft Costa Rica na een onwaarschijnlijke wedstrijd die op 0-0 eindigde kunnen kloppen na penalty's. Louis van Gaal stal de show met een onwaarschijnlijke zet: in de laatste minuut van de verlengingen wisselde hij doelman Cillessen voor Tim Krul om de penalty's te pakken. Krul stopte de penalty's van Ruiz en Umana en werd de held, Nederland neemt het woensdag om 22u in de halve finale op tegen Argentinië.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Voor één keer wilden Nederland en Louis van Gaal zich niet wegsteken: voor de kwartfinale tegen Costa Rica werd de inmiddels vertrouwde 5-3-2 omgebouwd tot een 3-4-3. Dat leverde pas na twintig minuten iets op, want de aanvangsfase van de wedstrijd was om bij in slaap te vallen. Toen pas bokste Oranje de eerste voldragen aanval in elkaar. Dirk Kuyt vond op de rand van de zestien Memphis Depay, die met een zee aan ruimte slim aflegde op Robin van Persie. De spits van Manchester United faalde echter oog in oog met Costa Ricaans doelman Navas en ook in de rebound van Wesley Sneijder stond de doelman pal.

Navas zou de held worden, want even later hield hij een goede Memphis Depay ook met een uitstekende beenveeg van de openingstreffer. Aan de overkant kwam Costa Rica dan eindelijk toch eens opzetten, nadat een verre vrije trap in de kluts binnengetrapt werd. Robin van Persie bracht echter redding op de lijn.

De tweede helft begon even traag als de eerste, maar eens het tempo erin kwam was het verrassend Costa Rica dat de beste kansen kreeg. Van Gaal slaakte een zucht van verlichting op de bank toen ref Iramatov niet naar de stip wees nadat Bruno Martins Indi Joel Campbell op weinig katholieke wijze van de bal hield. En ook het inmiddels klassieke wapen van de Costa Ricanen - vrije trappen vanop zo'n veertig meter - werd nog eens ingeschakeld. De eerste werd verrassend overgevlamd door Bolanos, de tweede kopte Gonzalez over het doel van Cilessen.

Van Persie laat het liggen

Op Nederland was het wachten tot tien minuten voor tijd. Arjen Robben - wie anders? - werd voortdurend in de tang genomen door een man of drie, maar heel even mocht hij op de rand van de zestien een één tegen één uitvechten met middenvelder Gonzalez. Die ging er resoluut aanhangen. De vrije trap werd door Wesley Sneijder enig mooi over de muur gekruld, maar eindigde op de binnenkant van de paal. 

En toen was het Van Persie-time in een waanzinnige slotfase. Maar niet zoals de spits van Manchester United gehoopt had, verre van. Vier kansen kreeg Van Persie. Eén keer lag Navas in de weg, twee keer miste hij stuntelig de bal. De laatste was de grootste: een lage voorzet belandt via een bos van benen bij de vrijstaande Van Persie, die de bal maar in een leeg doel te schuiven heeft. Een glijdende Costa Ricaan geeft de bal in extremis echter nog een stuit mee, waardoor hij via Tejeda, die op de lijn postgevat heeft, tegen de lat tikt. On-waar-schijn-lijk. Een minuut later floot ref Irmatov voor het einde van de reguliere speeltijd en konden de verlengingen beginnen.

Scheidsrechter is Nederland gunstig gezind

Daarin ging Oranje vrolijk verder op zijn elan. Al binnen de drie minuten kwamen er twee nieuwe hete standjes voor het doel van Costa Rica. Ron Vlaar kopte uitstekend in op heokschop, maar Navas bewees voor de elfendertigste keer zijn klasse. Die was bij de daaropvolgende hoekschop echter ver te zoeken: Navas ging onder de bal door en mocht gelukkig zijn dat hij op de doellijn nog verdediger Acosta geposteerd had. 

Daarna eiste scheidsrechter Irmatov de hoofdrol op. Een domme overtreding van Ron Vlaar op de Costa Ricaan Urena werd door hem onbestraft gelaten, al zocht Urena wel makkelijk de grasmat op. Twee minuten later was het weer van dattum: Bruno Martins Indi, die al met geel geboekt stond, verkocht Bryan Ruiz een beuk zonder dat er een bal in de buurt was. Irmatov had echter niets gezien.

Drie keer op doelkader

De tweede verlenging werd een zenuwachtige bedoeling, vooral dan voor onze Noorderburen. Van Gaal gooide met Klaas-Jan Huntelaar zijn ultieme troefkaart op tafel en ging met vier aanvallers spelen. Hij wist dat Oranje moést scoren, want tegen Griekenland hadden de Costa Ricanen indruk gemaakt in hun strafschoppenserie - hoe bizar dat ook klinkt. Vijf feilloos omgezette penalty's en een klassekeeper tussen de palen, dan kan je al met de glimlach strafschoppen afwachten.

Maar het was Costa Rica dat op de counter nog de beste kans versierde: een onnavolgbare eenmansactie van Urena zette heel Oranje in zijn hemd, maar na een enorme inspanning ontbeerde hij oog in oog met Cillessen de frisheid om het af te maken. Twee minuten later was het Nederland dat zich de haren uit het hoofd mocht trekken, want voor de derde keer al lag het doelkader in de weg. Wesley Sneijder krulde een bal vanop de punt van de grote rechthoek over doelman Navas, maar de bal viel op de kruising.

In de laatste minuut van de verlenging pakte Van Gaal uit met een ongeziene surprise du chef: hij wisselde warempel doelman Cillessen voor Tim Krul, omdat die laatste een betere penaltypakker is. Dat pakte goed uit, want Krul werd de held nadat hij penalty's van Ruiz en Umanu pakte. Toch was het de Costaricaanse doelman Keylor Navas die verkozen werd tot Man van de Match. In de 120 minuten die aan de penalty's voorafgingen had Navas er immers met tal van reddingen voor gezorgd dat het tot strafschoppen kwam. .

Krul: 'Jongensdroom'

Krul werd dan ook de onverwachte matchwinnaar: 'Je zit een hele wedstrijd op de bank en ziet die kansen maar komen. En dan moet je plots erin, in de kwartfinale van het WK', reageerde Krul uitgelaten. 'Nu zitten we in de halve finale, ongelofelijk! En dat ik dan nog twee penalty's pak, da's echt een jongendsdroom. Zo zie je maar dat je ze alle 23 nodig hebt. Ik wist vooraf dat als de penalty's komen, de kans bestond dat ik erin zou komen. Hoe ik het gedaan heb? Ik had vooraf hun penalty's bekeken, maar ze trapten vandaag heel anders. De kracht is te blijven staan en gewoon goed te kijken.'

Nederland neemt het woensdag om 22u op tegen Argentinië, dat België uitschakelde.

Opmerkelijk: De Oezbeekse scheidsrechter Ravshan Irmatov floot zijn negende WK-match, een absoluut record. De 36-jarige Irmatov floot vijf wedstrijden op het WK 2010 in Zuid-Afrika, waaronder de halve finale tussen Nederland en Uruguay. In Brazilië floot hij er tot dusver vier.

Belangrijkste fases:

5' Het spel versnelt even. Costa Rica loert op de counter, maar speelt het na balverlies van Robben slecht uit. Aan de overkant loopt Robin van Persie buitenspel.?

21' Knappe aanval van Oranje. Dirk Kuyt vindt met een lage voorzet Memphis Depay, die Robin van Persie knap afzondert voor doel. Doelman Navas heeft echter een goede save in huis en ook op de rebound van Wesley Sneijder staat hij pal.

28' Na balverlies van Bryan Ruiz staat Nederland plots met vier tegen twee. Memphis Depay kan schuin voor doel hard uithalen, maar doelman Navas houdt Costa Rica recht met een uitstekende beenveeg.

33' De Costa Ricanen steken ook de neus aan het venster na een verre vrije trap, die in de kluts bijna wordt binnengewerkt. Op de counter heeft Robben veel ruimte, maar hij wordt meteen neergemaaid door twee Costa Ricanen.

37' Arjen Robben wordt weer onderuit gehaald. De vrije trap vanop zo'n vijfentwintig meter van doel wordt door Wesley Sneijder prachtig in de winkelhaak geschilderd, maar de vingertoppen van Navas voorkomen het openingsdoelpunt.

55' Op een hoekschop van Robben kan verdediger Stefan de Vrij inkoppen. Hij knikt echter in de nek van Junior Diaz. De eerste echte kans van deze tweede helft.

57' Arjen Robben houdt een lange bal knap binnen. Hij snijdt dreigend richting strafschopgebied een vindt Dirk Kuyt, maar zijn schot wordt afgeblokt.

60' Snelle tegenstoot van Costa Rica, maar Joel Campbell krijgt van Martins Indi een duwtje in de zestien waardoor hij niet bij de bal komt. Ref Irmatov laat echter doorspelen.

64' Costa Rica dreigt met twee verre vrije trappen. Eerst vlamt Bolanos over, de tweede belandt op het hoofd van Gonzalez, die over het doel van Jasper Cilessen kopt.

67' Arjen Robben komt in zijn gekende stijl naar binnen gesneden en zet een dubbelpass op met Robin van Persie. Een Costa Ricaans been brengt ternauwernood redding.

81' Wesley Sneijder trapt de bal vanuit een scherpe hoek op de paal! Prachtige krul! Hier komt Costa Rica goed weg.

83' Een hoge bal raakt niet weg uit de Costa Ricaanse zestien. Van Persie draait en kapt zich richting vrijheid, maar vanuit een scherpe hoek vindt hij Navas op zijn weg.

84' Robin van Persie wordt knap alleen voor doel gezet, maar vergeet de bal mee te nemen. Oranje drukt door.

88' Wesley Sneijder is klaarkijkend en vindt Robin van Persie voor doel, maar die trapt oog in oog met doelman Navas over de bal.

90+2' Costa Rica ontsnapt miraculeus aan de openingstreffer: een lage voorzet belandt voorbij alles en iedereen bij Robin van Persie, die de bal via een carambole met twee verdedigers op de lat ziet stuiten.

93' Costa Rica wordt door Nederland meteen met de rug tegen de muur. Eerst kopt Ron Vlaar stevig in op een hoekschop, maar Navas pakt uit met alweer een geweldige redding. Op de daaropvolgende hoekschop gaat Navas onder de bal door, maar hij krijgt assistentie op de lijn.

97' Ron Vlaar loopt klunzig tegen Urena aan in het strafschopgebied. Die gaat graag liggen, maar dit lijkt toch op een strafschop. Ref Irmatov geeft echter gewoon een doeltrap.

99' Bruno Martins Indi verliest even de pedalen en loopt Bryan Ruiz aan zonder dat de bal in de buurt is. De verdediger van Feyenoord stond nota bene al met geel achter zijn naam, maar mag van geluk spreken dat de scheidsrechter niks gezien heeft.

115' Urena en Bolanos krijgen te veel ruimte in de Nederlandse zestien. Gelukkig voor onze Noorderburen hebben ze te veel tijd nodig.

116' Urena krijgt zowaar dé kans om Nederland dood te doen. Met een geweldige actie loopt hij twee verdedigers voorbij en kan hij vanop enkele meters vrij trappen, maar Cillessen ligt goed in de weg.

118' Wesley Sneijder krijgt de bal op de punt van de grote rechthoek en trapt de bal met een magnifieke krul tegen de verste kruising. Al de derde keer dat Oranje het doelkader raakt deze wedstrijd.