Wilmots: 'Zij wilden niet voetballen'
Marc Wilmots was zichtbaar gefrustreerd na de nederlaag. Foto: AFP
Bondscoach Marc Wilmots was uitermate teleurgesteld na het verlies tegen Argentinië. 'Zij wilden niet voetballen', klonk het.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Wilmots baalde over het wedstrijdverloop. 'Wij hebben één klein foutje gemaakt en hebben dat cash betaald. Argentinië wilde niet spelen, zij wilden alleen tijd winnen. De scheidsrechter had daartegen moeten optreden.' Wilmots had vooraf gezegd dat hij alleen ontgoocheld zou zijn als de Belgen hun spel niet konden laten zien. 'Ik vraag je, wie was favoriet voor deze match? Argentinië of België?', repliceerde Wilmots. 

'Het is moeilijk te zeggen waar we deze nederlaag aan te wijten hebben', opende Wilmots zijn persconferentie. 'Enerzijds hebben we niet de ervaring van de Argentijnen, want zij kunnen het ritme kapotmaken, talmen bij inworpen, foutjes uitlokken en tijdrekken', klonk het. 'Dat is echter niet de enige reden. We namen soms niet de juiste beslissing, en betalen één klein foutje cash. Bij het doelpunt stapt Vincent Kompany eerst uit, is er balverlies en via Vertonghen komt de bal plots voor de voeten van Higuain. Dat zijn details, maar die beslissen de wedstrijd', aldus de bondscoach.
 
Ook een Belgisch slotoffensief in de laatste tien minuten kon geen soelaas brengen. 'We hebben nochtans alles geprobeerd om de gelijkmaker af te dwingen, ook met Daniël Van Buyten als tweede spits. Iedereen is nu vooral ontgoocheld. Door die vroege tegengoal werd het al snel moeilijk voor ons.'
 
Wilmots was wel trots op zijn spelers, die er alles aan gedaan hebben om het tij te keren. 'Ik ben fier op jullie, heb ik mijn spelers in de kleedkamers gezegd. Ik ben trots op het toernooi dat ze gespeeld hebben, want ze hebben alles gegeven en we hoeven geen spijt te hebben. We kunnen met opgeheven hoofd naar huis gaan, maar de ontgoocheling is toch merkbaar. We verloren immers niet van een beter team', klonk het.

Vijf WK-wedstrijden hebben de Duivels wel wat toernooiervaring opgeleverd. 'Vandaag en over het hele toernooi hebben we enorm veel geleerd. Die ervaring kunnen we meenemen naar de toekomst. Details maken vandaag het verschil, dat is nu eenmaal voetbal. Argentinië overtuigde vandaag opnieuw niet, maar zit wel in de halve finales van het WK. Ze hebben vandaag wel afgezien. Scoren wij in de slotfase, doen we de Argentijnen dood, ze zaten echt kapot.'