Een vroeg doelpunt van Gonzalo Higuain heeft de Rode Duivels uit het WK getrapt. België was voetballend nauwelijks de mindere van Argentinië, maar kwam zelf niet tot uitgespeelde kansen. Argentinië kwalificeert zich zo voor de halve finale van het WK en speelt woensdag tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Costa Rica.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Acht minuten, zo lang konden de Belgen dromen van een halve finale in Brazilië. Een passje van Angel di Maria week af op de voet van Jan Vertonghen en kwam zo in de loop van Gonzalo Higuain. De aanvaller van Napoli was het hele toernooi lang nergens te bespeuren, maar met een prachtige trap in één tijd trapte hij het nationale doembeeld op het scorebord. Tot dan waren er nog nauwelijks kansen te noteren geweest, maar het was kapitein Vincent Kompany die tekende voor het barstje in het Belgische schild. Kompany speelde slecht in, moest zich reppen om op de counter terug bij mannetje Higuain te zijn en gaf die daarop een halve meter ruimte. Een halve meter te veel.

Daarna was het uitkijken naar de reactie van de Belgen, maar die bleef uit. Argentinië speelde niet zijn kenmerkende aanvallende spel, maar liet zich na de vroege 1-0 met graagte achteruit zakken. Ervaren rotsen als Demichelis en Zabalata zaten op de huid van Divock Origi, de Zuid-Amerikanen hielden voortdurend zes man achter de bal. Op de tegenaanval was het uitkijken voor de acties van Lionel Messi. De beste voetballer ter wereld kon zich soms aardig op gang trekken. Eén van zijn dribbels werd door Maraoune Fellaini foutief gestuit binnen het halve maantje van het strafschopgebied. De vrije trap was uiteraard voor de grootmeester zelf. De hele natie op het puntje van zijn stoel, maar godzijdank vlamde Messi de bal nipt over de kruising. 

Mirallas nipt naast

Dé kans voor de Belgen kwam er net voor de rust. Een voorzet vanop links werd slecht verdedigd door de Argentijnen, waar de twee centrale verdedigers allebei Fellaini opzochten. Daardoor kon Kevin Mirallas al duikend koppen ter hoogte van het penaltypunt. Niet makkelijk, maar de bal scheerde de eerste paal. 

Het was hopen op die ene tempoversnelling die de Belgen weer moed kon geven, maar die bleef uit. De Argentijnen waren gewoon beter en speelden onze jongens weg bij de start van de tweede helft. Lavezzi, Messi en Higuain kwamen langs alle kanten. Vooral de vriend van Dries Mertens had zijn dag, maar het wilde maar niet lukken voor hem. Een trap vanuit een scherpe hoek week af op de hakken van Daniël Van Buyten, maar de bal ging nipt naast het doel van Courtois. En een minuutje later was het helemaal alarmfase rood: Higuain tikte de bal met wat meeval door de benen van Kompany en verscheen helemaal alleen voor Courtois. De lat redde de Belgen.

Argentijn Garay bijna in eigen doel

De betere fase van de Belgen kwam er dan toch, niet toevallig via de oprukkende linksback Jan Vertonghen. Die leverde een prima voorzet af, maar Fellaini knikte de bal nipt over het doel van Romero. En een paar minuutjes later was het weer bijna raak: Kevin De Bruynbe gaf een goeie voorzet vanop rechts, de ingevallen Romelu Lukaku werd afgetroefd door Garay, die ei zo na zijn eigen doelman verschalkte. Romero was echter bij de pinken.

Het zette de Rode Duivels wel aan tot een aardig offensief. De Argentijnen werden onder druk gezet en kwamen er nauwelijks nog uit, maar echt uitgespeelde kansen leverde dat niet op. Blauw-wit liet zich vooral opmerken door ergerlijk tijdrekken en probeerde met enkel stevige overtredingen het tempo uit de wedstrijd te halen. Zelfs Messi liet zich opmerken met enkele stevige overtredingen. It's all part of the game. Zo bloedde de wedstrijd langzaam maar zeker dood. 

Met Van Buyten in de spits

Helemaal in het slot begonnen de Belgen nog aan een wanhoopsoffensief, met Daniël Van Buyten die in de spits ging postvatten en aardig wat powerplay. Argentinië kwam er niet meer uit en er volgden nog aardig wat hete standjes voor het Argentijnse doel, maar het mocht helaas niet zijn: de bal viel telkens nipt verkeerd voor de Belgen. In het slot kreeg Lionel Messi oog in oog met Thibaut Courtois nog dé kans om de match helemaal te beslissen, maar Courtois bewees zijn klasse en hielde de 2-0 uit zijn doel. Aan de overkant leverde de 94ste minuut bijna nog de onverhoopte gelijkmaker op, maar een voorzet van Lukaku kwam net niet aan en in de rebound knalde Witsel nipt over.

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld, maar kunnen met opgeheven hoofd uit het toernooi. Vijf wedstrijden lang werd heel België in extase gebracht door de prestaties van onze nationale voetbaltrots. 

Komende woensdag om 22u nemen de Argentijnen het in de halve finale van het WK op tegen de winnaar van Nederland-Costa Rica, de laatste kwartfinale die vanavond om 22u gespeeld wordt.

Lees morgen alles over de wedstrijd Argentinië-België in onze gratis WK-krant!

Opmerkelijk: Kevin Mirallas was woest toen hij eraf gehaald werd voor Dries Mertens: de Everton-speler keilde woest een flesje water weg. Jammer dat hij geen revanche à la Lukaku meer zal kunnen nemen.

Belangrijkste fases:

2' Messi komt naar binnen en legt breed naar Di Maria die behoorlijk veel ruimte krijgt. Zijn voorzet wordt ontzet door Kompany.

7' Higuain krijgt het leer wat gelukkig voor de voet en kan tussen Kompany en Van Buyten fluks binnen trappen in de verste hoek voorbij een kansloze Courtois.

12' Toch een eerste keer dreiging van onze jongens. De Bruyne heeft even vrijheid en haalt uit. Zijn poging gaat ruim naast.

16' Vertonghen gaat de flank af en zet goed voor. Hoekschop.

25' Een betere poging van De Bruyne deze keer. Romero bokst het schot van net buiten de zestien weg, Origi kan de rebound niet benutten. Eindelijk een bal tussen de palen.

27' De Belgen kamperen even op de Argentijnse helft. Plots schrikt iedereen op na een goeie diepe bal op de lopende Di Maria. Kompany is tijdig terug om af te weren. Di Maria blijft liggen voor verzorging, hij lijkt zich bezeerd te hebben bij het afdrukken.

31' Nadat hij een minuut weer op het veld staat, ligt Di Maria opnieuw tussen het gras. Enzo Perez komt de geblesseerde Di Maria aflossen. Geen slecht nieuws voor de Belgen, al is Perez (Benfica) ook geen amateur.

38' Heerlijke controle van 'de vlo' in het halve maantje. Hij slalomt enkele verdedigers voorbij en Fellaini moet hem aantikken.

39' Messi zet zich achter de bal in het halve maantje. Courtois zet bijna de hele ploeg in de muur. Gevaar dreigt...

39' Geen krulbal over de muur: Messi kiest voor een harde trap rechtdoor. Het leer stijgt iets te fel en gaat enkele decimeters over de lat. We ontsnappen aan verder onheil.

41' Beste kans voor de Duivels in deze eerste helft. Mirallas komt voor zijn man en kopt in duikvlucht rakelings naast de eerste paal.

50' Higuain houdt het leer aan de cornervlag nog binnen. Hij komt naar de grote rechthoek en haalt uit. Via het been van Van Buyten hobbelt de bal nipt naast de paal in hoekschop.

52' Ezequiel Lavezzi doet de poging van Higuain nog eens dunnetjes over. Zijn schot uit een scherpe hoek wordt door Courtois voorlangs geduwd.

54' Een counter van de Belgen wordt in de kiem gesmoord en zeer snel staan de Zuid-Amerikanen aan de overkant. Higuain loopt vlotjes voorbij onze verdediging alsof het trainingskegels zijn. Het schot likt de bovenkant van de lat.

59' Nu wordt het opletten voor de Argentijnen want Wilmots gaat wisselen. Lukaku en Mertens komen tussen de lijnen, Origi en Mirallas gaan er af.

60' Vertonghen zet zich nog eens door en levert een goeie voorzet af. Fellaini loopt gepast in, maar zijn kopbal is een halve meter te hoog.

65' De Bruyne zet zich door op de rechterflank. Zijn lage voorzet naar Lukaku wordt door Garay bijna in eigen doel gegleden. Romero is attent om te pareren.

75' Mertens kiest niet voor een voorzet naar de grote jongens voor doel en gaat zelf zijn kans. De bal gaat naast. Dit kon beter.

84' Een afvallende bal valt voor de voet van De Bruyne. Zijn schot wijkt af en dwarrelt naast doel.

88' Het leer valt maar niet goed voor de Belgen. Een hoekschop levert een flipperkastbal op. Chadli kan alleen maar in de armen van Romero besluiten.

90+3' Messi kan alleen op Courtois af. Oog in oog met 's werelds beste redt Courtois de meubelen.Er rest nog een sprankel hoop.

90+4' Dé kans op de gelijkmaker. Lukaku wacht om af te drukken. De schietkans is weg en hij probeert tevergeefs Chadli te bereiken voor doel. De rebound van Witsel is te hoog.