ISIS-leider: ‘Ik ben uitverkoren om alle moslims te leiden’
De leider van terreurgroep ISIS Aboe Bakr Al-Baghdadi. Foto: EPA

De leider van terreurgroep ISIS Aboe Bakr Al-Baghdadi, die door zijn groep tot ‘kalief’ of ‘leider van alle moslims’ is uitgeroepen, heeft in een videoboodschap de moslims opgeroepen hem te gehoorzamen. Het was de eerste keer dat Baghdadi, die zelden in het openbaar verscheen, in een videoboodschap te zien was.

De jihadleider lanceerde de oproep vrijdag tijdens een preek in Mossoel, de tweede grootste stad van Irak, die sinds 9 juni in handen is van ISIS. Volgens Iraakse media zou de man gewond zijn geraakt bij een luchtaanval, maar op de video waren daar geen sporen van te zien.

‘Ik ben de Wali (leider), die is uitverkoren om jullie te leiden, maar ik ben niet beter dan jullie. Als jullie denken dat ik gelijk heb, help me dan, en als jullie denken dat ik ongelijk heb, geef me dan raad en zet me op de juiste weg’, aldus Baghdadi, die een zwarte tulband en een lang traditioneel kleed droeg. ‘Gehoorzaam mij, zolang jullie de God in jullie gehoorzamen.’

De authenticiteit van de video, die via een Twitteraccount werd verspreid die ook gebruikt wordt om audioboodschappen de wereld in te sturen, is moeilijk te verifiëren, aldus AFP.

Eind juni kondigde ISIS de oprichting van een islamitisch kalifaat aan en werd Baghdadi uitgeroepen tot kalief, de opvolger van de profeet Mohammed die wordt beschouwd als de ‘emir van de moslims’. Het islamitisch kalifaat werd in 1924 afgeschaft, bij de ontmanteling van het Ottomaanse Rijk.