Marc Sleen huldigt zijn stripmuur in Antwerpen in
Marc Sleen (archiefbeeld). Foto: BELGA

Antwerpen is een tiende stripmuur rijker. Een grauwe zijgevel in de Kloosterstraat werd opgevrolijkt met Nero, kapitein Oliepul en Petoetje en Petatje. Ridder Marc Sleen, de geestelijke vader van de stripfiguren, mocht zijn stripmuur zaterdag zelf inhuldigen.

De intussen 91-jarige nestor van de Vlaamse strip mocht met zijn 216 Nero-verhalen en twintig stripreeksen niet ontbreken in het rijtje van illustratoren, cartoonisten en striptekenaars die de voorbije tien jaar in de Scheldestad een stripmuur hebben gekregen. Zo prijken er al tekeningen of odes aan onder meer Willy Vandersteen (Suske & Wiske), Jef Nys (Jommeke), Merho (De Kiekeboes) en het jonge Hasseltse talent Brecht Evens op Antwerpse gevels.

Deze tiende muur vormt het voorlopige eindpunt van een anderhalf uur durende wandeling langsheen alle stripmuren die het hartje van Antwerpen verbinden met het Zuid. Naast een ode aan de negende kunst dient het initiatief ook om grauwe gevels op te fleuren en de stad een hip en artistiek imago te geven.

Op de muur van Marc Sleen prijkt een fragment uit het Nero-album ‘De Oliespuiter’, met een duidelijke verwijzing naar de Antwerpse Scheldekaaien, de scheepvaart en de haven. De striptekenaar opende zijn stripmuur met een ballonloslating en werd meteen ook getrakteerd op een Antwerps bolleke.

Op de inhuldiging was onder meer Urbanus aanwezig en de kunstenaars van Art Mural, die de tien muren beschilderd hebben. Het feest eindigde op dezelfde manier als de albums van Nero: met een grote wafelenbak.