Tien extra dagen voor Charles Michel
Charles Michel (MR). Foto: belga
Charles Michel (MR) is door koning Filip belast met de opdracht zijn informateurswerkzaamheden verder te zetten. Op 14 juli moet hij opnieuw verslag uitbrengen.

Michel zag de afgelopen dagen een groep partijvoorzitters waarmee hij verschillende coalities zou kunnen voorstellen, maar voorlopig lijkt er maar één haalbaar. En dat is de NCMV-coalitie, met de N-VA, CD&V, de MR en Open VLD. Die coalitie wordt, in tegenstelling tot een week geleden, nu ook door CD&V ernstig in overweging genomen.

Het indexmechanisme afschaffen of de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, zijn voor CD&V taboe. De nota van Michels voorganger Bart De Wever ­(N-VA) geldt als een ijkpunt. ‘Maar als we sommige liberalen horen zeggen dat dit een ACW-nota was, klinkt dat allerminst geruststellend. Het wordt nog een zware bevalling.’

Zowel de N-VA, CD&V en de MR vonden de nota-De Wever een goede vertrekbasis, maar voor Open VLD ‘mag het wat steviger, anders komen we er niet’, zegt een partijkopstuk.

Na een week wees alles erop dat Michels missie er nog lang niet op zat. Hij werd om 14 uur verwacht bij koning Filip, en aangenomen werd dat zijn missie verlengd zou worden. Dat is nu ook het geval. Meer dan een uur had de informateur nodig om zijn vorderingsverslag aan de koning voor te leggen. De Koning belastte de informateur er vervolgens mee, op diens voorstel, om zijn werkzaamheden verder te zetten en hem hierover op maandag 14 juli 2014 verslag uit te brengen.