Slaapstand kost ons miljarden aan energieverspilling
Foto: sabine joosten/Hollandse Hoogte

Jaarlijks wordt wereldwijd voor 80 miljard dollar (59 miljard euro) aan energie verspild. Het gevolg van de inefficiënte slaapstand van apparaten die in verbinding staan met internet, zoals modems, printers of (spel)computers. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Het probleem van de slaapstand wordt alleen maar groter. Er komen meer apparaten bij die met internet zijn verbonden en meer huishoudens schaffen dergelijke apparaten aan. In 2020 zal de verspilling zelfs oplopen tot 120 miljard dollar .

Slaap- of sluimerstand suggereert dat er vrijwel geen stroom wordt gebruikt, maar vaak is dat helemaal niet het geval. Het stroomverbruik is vaak net zo groot als wanneer de apparaten echt aanstaan.

‘Het probleem is niet dat die apparaten vaak op stand-by staan, maar dat ze meer stroom gebruiken dan nodig is om de verbinding te onderhouden met internet en te communiceren met het netwerk’, zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven. Door toepassing van de best beschikbare technologie zouden de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder stroom, aldus Van der Hoeven.

De IEA, die de 29 aangesloten landen adviseert over energiezaken, roept politici, ontwikkelaars en fabrikanten op om hier werk van te maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in