Geens: ‘Winst en dividend niet aangetast door boete’
Foto: BELGA

Dat BNP Paribas in zijn reactie op de boete van de Amerikaanse autoriteiten hetzelfde dividend over 2014 als over 2013 in het vooruitzicht stelt, 'wijst erop dat de winst en het dividend niet aangetast zijn'. Dat zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) dinsdag. De Belgische staat, die via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) een grote aandeelhouder is van de Franse bank, behoudt het vertrouwen in CEO Jean-Laurent Bonnafé.

BNP Paribas kreeg maandag in de VS een boete van 8,8 miljard dollar (6,55 miljard euro) aangesmeerd omdat het dollartransacties had uitgevoerd voor partijen die banden hebben met de regimes in onder meer Iran, Cuba en Soedan. Het overtrad daarmee de Amerikaanse handelssancties.

Ondanks de grote boete lijkt het dividend van 186 miljoen euro waar de Belgische staat vorig jaar recht op had, dit jaar niet aangetast te zullen worden, legde Koen Geens uit op Radio 1. “In zijn persbericht zegt BNP Paribas dat het over 2014 hetzelfde dividend wil uitkeren als over 2013. Dit wijst erop dat de winst en het dividend niet aangetast zijn.”

Sinds de verkoop van Fortis aan BNP Paribas bezit België 10,28 procent van de aandelen van de Franse grootbank. “Onze staat heeft niet tot doel banken te beheren. We hebben altijd de verkoop (van de Belgische aandelen, nvdr.) in het vooruitzicht gesteld”, zegt Geens. Ondanks de boete is die geplande verkoop “absoluut niet in het gedrang gebracht”. De minister wijst er wel op dat die verkoop ook “absoluut niet dringend” is.

Geens had in het radio-interview woorden van lof voor de “voorzichtig geleide bank”, die 'in een goede markt nog heel wat potentieel heeft'. De Belgische staat behoudt dan ook het vertrouwen in topman Bonnafé.

Volgens Geens heeft de politieke druk die vooral vanuit Frankrijk op de Amerikaanse overheid is uitgeoefend weinig uitgehaald. 'Dit was niet te stuiten', verwijst hij naar precedenten als de boete die de Britse zakenbank HSBC twee jaar geleden al kreeg. "De Amerikaanse staat is goed in extraterritoriale sancties en doet dit ten aanzien van een heleboel Europese banken."

Over de zaak zelf wil Geens geen oordeel vellen. 'BNP Paribas heeft schuldig gepleit aan de overtreding van de regels en het was beter geweest om die regels niet te overtreden, maar het zijn wel erg strenge sancties natuurlijk.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in