BNP Paribas veroordeeld tot boete van 8,8 miljard dollar
Foto: AFP

De Franse bank BNP Paribas is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd wegens schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Soedan. De bank heeft voor een rechtbank in New York schuld bekend en betaalt een boete van 8,9 miljard dollar (ruim 6,5 miljard euro). Dat heeft de Franse financieel toezichthouder ACPR maandag in een verklaring laten weten.

De Verenigde Staten verdenken BNP Paribas ervan betalingen in dollars te hebben toegestaan aan landen die onder Amerikaanse economische sancties vielen, zoals Cuba, Soedan en Iran. Het zou gaan om verboden transacties ter waarde van 30 miljard dollar.

Onderdeel van de schikking is ook dat het kantoor van de Franse bank in New York per 1 januari een jaar lang bepaalde financiële transacties in de VS niet mag uitvoeren en dat sommige hoge personeelsleden sommige werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Volgens de ACPR is de financiële positie van BNP Paribas zo solide dat het de verwachte gevolgen van de sancties goed kan verwerken.

De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de hoogte van het boetebedrag, waarvan gefluisterd werd dat het zou kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard dollar. De Franse en Belgische regering oefenden druk uit op Washington om de straf te matigen. België is met ruim 10 procent nog altijd de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor BNP Paribas en België?

‘Betreuren overtredingen uit het verleden’

Jean-Laurent Bonnafé, CEO van BNP Paribas, reageerde maandag op de schikking: ‘Wij betreuren ten zeerste de overtredingen uit het verleden die tot deze schikking hebben geleid. De tekortkomingen die in de loop van dit onderzoek aan het licht zijn gekomen, druisen in tegen de leidende principes die BNP Paribas steeds vooropstelt. Vandaag hebben wij een verregaand plan aangekondigd om onze interne controles en processen te versterken’.

Zo werd een nieuwe afdeling opgericht, de Group Financial Security US, die deel uitmaakt van de functie Group Compliance. ‘Deze zal vanuit haar hoofdkwartier in New York ervoor zorgen dat BNP Paribas wereldwijd voldoet aan alle Amerikaanse reglementering in verband met internationale sancties en embargo’s’, klinkt het. Alle dollarstromen voor de hele BNP Paribas Groep zullen uiteindelijk worden verwerkt en gecontroleerd via het filiaal in New York.

De bank liet ook weten dat als gevolg van een interne controle een aantal managers en werknemers in de betrokken bedrijfsactiviteiten sancties kregen opgelegd. Enkele van deze personen hebben de groep al verlaten.

BNP Paribas gaat een uitzonderlijke uitgave van 5,8 miljard euro boeken op het tweede kwartaal van 2014. Eerder had de bank al een provisie van 798 miljoen euro geboekt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in