‘Drankgebruik Juncker baart Europese leiders zorgen’
Voorpagina van The Daily Telegraph op vrijdag 27 juni. Foto: The Daily Telegraph

Britse media zijn niet mals voor de erg waarschijnlijke opvolger van José Manuel Barroso. De voorpagina van The Daily Telegraph is vrijdag een nieuw hoogtepunt.

De Britse premier David Cameron blijft zich koppig verzetten tegen de kandidatuur van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie, en hij wordt daarbij gerugsteund door de Britse media. Daarin wordt immers al weken gehamerd op de bourgondische levensstijl die de Luxemburgse oud-premier er zou op nahouden.

‘Fears over Juncker’s drinking’ bloklettert The Daily Telegraph vrijdag. Volgens de krant wordt ’s mans alcoholgebruik op de hoogste diplomatieke niveaus besproken. Veel Europese leiders zouden immers bezorgd zijn over de impact ervan op Europa. ‘De man heeft cognac als ontbijt’, wordt een bezorgde diplomaat geciteerd.

Zelfs de gezagdragende The Guardian laat niet na om te vermelden hoe het donderdag volop over Junckers drank- en rookwarengebruik zou gegaan zijn. Juncker zou volgens de krant bijvoorbeeld zijn uiterste best gedaan hebben om ervoor te zorgen dat er gerookt mag worden in het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie.

Een hele grote staart

De geruchten over de levensstijl van de Luxemburger zijn niet uit de lucht gegrepen. Zo had de Nederlandse Financiënminister en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem het in januari op tv over de ‘verstokte roker en drinker’ die Juncker volgens hem was. Intussen heeft hij evenwel al te kennen gegeven spijt te hebben dat hij zo’n uitspraken deed. ‘Ik heb snel na die uitzending contact met hem gehad en aangegeven dat het een ongelukkige uitspraak was die een hele grote staart heeft gekregen. Ik besef dat hij daar veel last van heeft gehad in zijn campagne en dat is gewoon vervelend’, zei Dijsselbloem tegen het ANP.

In een filmpje op de website van The Telegraph wordt de vete tussen Juncker en Groot-Brittannië in 1 minuut uitgelegd. Het lijkt erop dat het land bang is dat Juncker de Britten uit de EU zal laten zetten door een referendum.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in