‘Boterhammentaks duwt kwetsbare gezinnen verder armoede in’
Foto: Marieke D'Haene

De boterhammentaks is een asociale maatregel die kwetsbare gezinnen verder in de armoede duwt en het aantal onbetaalde schoolfacturen nog verder zal doen oplopen. Dat stelt het Netwerk tegen Armoede in een reactie op het bericht dat veel Vlaamse basisscholen vanaf september een vergoeding zullen vragen voor het toezicht tijdens de middagpauze, of de bestaande vergoeding zullen verhogen.

‘Steeds meer scholen rekenen een vergoeding aan voor middagtoezicht (soms verbloemd als ‘stoelgeld’) of trekken die vergoeding op. Concreet krijgen kinderen die hun boterhammen meebrengen naar school een bijkomende factuur die kan oplopen tot 270 euro.

Netwerk tegen Armoede kan de trend bevestigen. ‘Wij krijgen uit verschillende van onze verenigingen waar armen het woord nemen signalen dat de kosten voor middagtoezicht oplopen’, klinkt het.

Eerder bleek al dat het aantal onbetaalde schoolfacturen stijgt en dat steeds meer scholen een beroep doen op incassobureau’s of deurwaarders om die facturen te innen. ‘Oplopende kosten voor middagtoezicht zullen die trend alleen maar doen toenemen’, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.

Het Netwerk tegen Armoede heeft een stappenplan uitgewerkt waarmee scholen aan de slag kunnen om de kosten binnen de perken te houden en op een open, respectvolle manier met kwetsbare gezinnen te communiceren.

‘Bovendien zijn de tarieven van 1,5 euro per dag die in sommige scholen gelden niet gewoon kostendekkend, maar een manier om extra inkomsten te genereren op de kap van de ouders. Dat kan niet de bedoeling zijn’, besluit het Netwerk tegen Armoede.