Franstalige kranten over ‘Monsieur NON’
De voorpagina’s van L’Echo en Le Soir. Foto: rr

‘Neen’, dat was het antwoord van CDH-voorzitter Benoît Lutgen op de nota van informateur Bart De Wever. De Franstalige kranten spreken over een diepe politieke crisis.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen staat als ‘Monsieur NON’ op verschillende voorpagina’s. Zo wordt hij vergeleken met de vorige voorzitter van CDH, Joëlle Milquet, die bij de regeringsvorming van 2007 ‘Madame non’ werd genoemd.

Zo ook bij Le Soir. Volgens de krant is de nota van Bart De Wever inhoudelijk grotendeels aanvaardbaar voor CDH, maar er is een gebrek aan vertrouwen tussen beide partijen omwille van het ‘Belgosceptisch karakter’ van N-VA.

‘NVA oogst wat het zaait: wantrouwen’, staat boven het editoriaal van Béatrice Delvaux. ‘De Wever heeft alles gedaan om de Franstalige niet-socialisten te overhalen. Alles behalve één ding: de belofte dat België niet alleen intact, maar ook versterkt, uit de Vlaams-nationalistische passage zou komen.’

Delvaux meent dat mocht Lutgen in een coalitie met N-VA stappen, hij de kikker zou zijn die een schorpioen op zijn rug neemt en onderweg - ondanks beloftes - toch gestoken wordt.

Voorzitter Lutgen laat nu N-VA betalen voor het vertrouwen het de Vlaams-nationalisten nalieten te creëren, aldus Delvaux. ‘Het CDH wil meer dan een N-VA-light, het wil een N-VA die van aard verandert, die niet vijf jaar haar communautaire eisen opbergt, maar haar eerste partijstatuut. En dat voorgoed.’

Ook L’Echo kopt op ‘Monsieur NON’. Volgens de krant heeft CDH geen vertrouwen in de nota van De Wever. ‘Door het neen van Lutgen danst de partij definitief naar de pijpen van de PS’, schrijft Martine Maelschalck. ‘De nota bevatte niets waar de Franstaligen schrik van konden hebben, maar voor CDH was de pil moeilijk te slikken. Bij een ‘ja’ zouden ze als Klein Duimpje worden bestempeld in een regering die rechtser is dan de partij zelf.’

Ook La Libre Belgique spreekt van een politieke crisis. CDH heeft het volgens de krant nu wel heel moeilijk gemaakt voor de koning.

Volgens de krant heeft Bart De Wever zijn taboes uit de nota gehaald, maar wou Lutgen N-VA eruit vooraleer de echte onderhandelingen beginnen.

Francis Van De Woestyne heeft het over ‘gevaarlijk spel van CDH’. De enige manier om België nu nog centrumrechts te regeren, is in een confederale logica, zegt hij. ‘Het risico bestaat dat Vlaanderen op zichzelf terug plooit.’

La Dernière Heure benadrukt dat de nota van De Wever voor CDH eigenlijk geen probleem mocht vormen. De krant ziet zelfs ‘een nieuwe saus De Wever’: zijn nota is voorzichtig, niet scherp en verzoenend, klinkt het in het editoriaal van Hubert Leclercq.

Volgens de krant heeft De Wever ‘alle mogelijke water bij zijn wijn gedaan’ met als resultaat een ‘smakeloze cocktail’ en ruikt de krant al de geur van een politieke crisis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig