Brusselse burgemeester heeft plannen voor megabordeel
Foto: pn

Op een overlegvergadering met bewoners van de Alhambrawijk in Brussel heeft burgemeester Yvan Mayeur (PS) voorgesteld om te starten met een prostitutiezone geïnspireerd op de Antwerpse Villa Tinto. Entre 2, een vzw die de rechten van de prostituees verdedigt, stelt zich vragen bij de aanpak van de burgemeester.

Na protest van buurtbewoners uit de Alhambrawijk verwees de stad de prostituees in maart via een politiereglement naar een afgebakende zone aan de Antwerpsesteenweg. Een maand later klaagden de prostituees in een open brief dat die verandering tot een agressieve sfeer had geleid.

Met een Brusselse Villa Tinto kan straatprostitutie volgens burgemeester Mayeur op termijn verboden worden. Het zou de criminaliteit inperken en de hygiënische omstandigheden sterk verbeteren.

Christine Lemmens, directrice van vzw Entre 2, betreurt dat de burgemeester niet vooraf overleg heeft gepleegd alvorens met zijn idee naar buiten te komen. ‘Dit is geen probleem dat Yvan Mayeur alleen kan oplossen. Het overschrijdt de grenzen tussen de verschillende gemeentes en zou beter op gewestelijk niveau aangepakt worden’, zegt Lemmens.

Over het voorstel van een Villa Tinto is de directrice eerder negatief: ‘het grote probleem is dat een dergelijke zone enkel toegankelijk zou zijn voor prostituees met een verblijfsvergunning. Op die manier zal de straatprostitutie niet verdwijnen, maar verder in de clandestiniteit verzeilen. Zo krijgt onze vereniging het moeilijker de prostituees te begeleiden.‘

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in