Frankrijk verkoopt GDF Suez-aandelen om Alstom-deal te financieren
Foto: REUTERS

Frankrijk heeft 3,1 procent aan aandelen in gasbedrijf GDF-Suez verkocht om een staatsbelang in de energiedivisie van Alstom te kunnen financieren. Dat liet de regering dinsdag verstaan.

De Franse staat verkocht 75 miljoen aandelen en nam nog eens een optie om nog eens 86 miljoen aandelen, of een totaal van 3,6 procent van de GDF-Suez aandelen, in de etalage te kunnen zetten.

Dit weekend raakte bekend dat Alstom het miljardenbod van het Amerikaanse General Electric (GE) op zijn energiedivisie aanvaard heeft. De raad van bestuur van Alstom keurde het bod van General Electric unaniem goed, waardoor Siemens en Mitsubishi Heavy Industries (MHI) finaal in het stof bijten met hun gezamelijk bod. GE bood 12,35 miljard euro voor de energietak van Alstom.

De Franse president François Hollande liet evenwel nog optekenen dat het finale standpunt van zijn regering afhangt van een overeenkomst tussen Parijs en Alstom-aandeelhouder Bouygues.

De Franse regering had vrijdag te kennen gegeven dat ze het bod van GE verkoos boven dat van Siemens en MHI, op voorwaarde dat de Franse staat een belang van 20 procent neemt in Alstom. Dat aandeel zou van de Franse staat de grootste aandeelhouder maken. Frankrijk wil dat aandeel kopen van Bouygues.

Het is om dat aandeel van 20 procent te kunnen financieren dat de Franse staat nu aandelen van GDF-Suez verkoopt.