ThromboGenics, Delhaize en Colruyt kleuren Brusselse beurs
Foto: Photo News

Op de Brusselse beurs moest de Bel20-index 0,12% prijsgeven bij een slotnotering van 3.145,44 punten. Toch viel er een en ander te beleven. Colruyt daalde na tegenvallende resultaten en concurrent Delhaize herstelde een beetje van de klappen van de voorbije dagen. Toch ging de meeste aandacht naar ThromboGenics, dat een dreun van 31,83% kreeg.

ThromboGenics zag zijn koers terugvallen van 14,38 euro tot 9,80 euro, bij een omzet van bijna 3 miljoen aandelen. De beleggers reageerden uiterst negatief op een mededeling van het biotechbedrijf dat het niet langer op zoek is naar een overnemer, maar op eigen kracht voortgaat. Wel kijkt het uit naar een partner voor de verkoop van zijn oogmedicijn Jetrea in de VS. Maandag was het biotechaandeel al 11,35% kwijtgespeeld bij een hoge omzet. De FSMA bekijkt nu deze transacties omdat op dat moment het nieuws nog niet werd vrijgegeven.

Bij de elitewaarden was de grootste tik voor KBC. De financiële titel leverde 3,25% in bij een slotkoers van 38,70 euro. Vrijdag verloor hij al 1,11%, maandag zakte hij 2,68 procent. Sinds de aankondiging dat het concern de staatssteun die het tijdens de bankencrisis vroeger gaat terugbetalen, hebben de aandeelhouders nog geen plezier aan hun bedrijf beleefd.

Colruyt moest eveneens behoorlijk achteruit. De warenhuisgroep zag zijn nettowinst in het boekjaar 2013-2014 met 1,1% terugvallen tot 349,8 miljoen euro. Door de sterke prijsconcurrentie stonden de commerciële marges van de keten onder druk. Het bedrijf verwacht overigens dat deze tendens zich in het huidige boekjaar zal voortzetten. Het aandeel zakte 3,22% tot 38,93 euro.

Beter nieuws kwam er van Delhaize. De concurrent van Colruyt veerde 1,68% hoger tot 49,25 euro. Hij heeft een nieuwe topman aangesteld voor zijn Amerikaanse activiteiten. Delhaize snoepte daarvoor Kevin Holt weg bij sectorgenoot Supervalu.

Bpost ging 1,77% hoger tot 18,64 euro. Het postaandeel maakte zo een einde aan drie opeenvolgende dagen met rode cijfers. Winst was er eveneens voor Euronext. De uitbater van de gelijknamige beurs tikte 0,86% hoger af op 18,80 euro.

Het was de eerste winstdag sinds het bedrijf vorige week zelf een notering kreeg. De titel ging naar de beurs tegen 20 euro per titel.