CDH wijst nota-De Wever af
Benoît Lutgen. Foto: pn

Het CDH heeft na zo'n twee uur beraad de nota van informateur Bart De Wever afgewezen. Voorzitter Benoît Lutgen ziet te weinig vertrouwen tussen de N-VA, CD&V, MR en het CDH. Eerder hadden CD&V en MR positief gereageerd. Bart De Wever reageert voorlopig niet. Hij wil morgen eerst verslag uitbrengen bij de koning.

Het CDH wil niet onderhandelen op basis van de voorstellen van informateur Bart De Wever. Hoewel de nota geen communautaire eisen bevatte, vreest Lutgen dat een regering met de N-VA sowieso communautaire kantjes zal hebben. De N-VA is een separatistische partij, haalt hij aan.

Lutgen zei op RTL-TVi ook dat hij een sterk project wenst en dat vond hij niet terug in de nota van de informateur. 'Geen project voor een België dat vooruitgaat', luidt het. Ook het vertrouwen tussen de vier partijen vindt hij te klein. Hij sprak van 'enkele twijfels, en dat is een eufemisme'. 

De afwijzing van CDH kan volgens MR-voorzitter Charles Michel wel eens het begin zijn van een lange politieke crisis. Cruciaal voor Michel was dat het communautaire volledig aan de kant was geschoven, maar het CDH vertrouwt de N-VA niet. 'De wolf is op enkele weken tijd geen schaap geworden', reageerde Lutgen.

Volgens Michel was de nota niet 'te nemen of te laten', maar was het werkstuk van De Wever een beginpunt dat een blokkering zou kunnen vermijden 'die de burger zal betalen'. ‘Wat ik vaststel is dat door deze “neen” de CDH een zware en ernstige verantwoordelijkheid neemt’, zei Michel op de RTBF. ‘CDH trekt de stekker eruit. En ik zie dat er in de argumentatie van hun weigering geen alternatieven geboden worden.’

Volgens de MR-voorzitter bestaat de kans dat er ook een federaal akkoord is tussen de PS en het CDH.

CD&V en MR wel positief

Informateur Bart De Wever liet dinsdagvoormiddag zijn nota ‘per drager’ afleveren bij de partijvoorzitters van CD&V, MR en CDH. Hij verwachtte een duidelijke 'neen' of een 'ja'. In tegenstelling tot CDH reageerden CD&V en MR wel positief.

CD&V is 'tevreden dat de verschillende componenten van dit 3D-plan in de informateursnota werden opgenomen', aldus voorzitter Wouter Beke in een persbericht. 'Daarom is CD&V bereid om op basis van de informateursnota van 24 juni 2014 met de 4 partijen aan de onderhandelingstafel te komen. Wij wensen Bart De Wever alle succes bij de omschakeling naar de volgende fase van de onderhandelingen en zijn bereid hieraan mee te werken.'

MR spreekt van een 'aanvaardbare basis om naar een volgende fase over te gaan' en om aan een 'louter socio-economisch' regeerprogramma te werken.  

Wat nu?

In de nota, die 19 pagina's telt, zou niets staan over communautaire zaken. De nota is inmiddels gelekt aan de krant L'Echo. Over de indexsprong en de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd zou ook met geen woord gerept worden. Wel staat erin wat een centrumrechtse regering de komende vijf jaar kan realiseren.

Op verschillende partijhoofdkwartieren vermoedt men dat de koning nu eerst opnieuw consultaties zal houden. Een optie is dan dat iemand anders, bijvoorbeeld van de MR, het veld ingestuurd wordt om een centrumrechtse coalitie te vormen. CD&V houdt voorlopig de boot af om zelf een opdracht van de koning te aanvaarden.

Op RTL-TVi gaf Benoît Lutgen uitleg over de beslissing van zijn partij:


Benoît Lutgen explique son refus de la note De Wever en direct