Grouwels: ‘Uitspraken Maingain zijn geen verrassing’
Brussels CD&V-minister en -onderhandelaar Brigitte Grouwels. Foto: BELGA

De uithaal van FDF-voorzitter Olivier Maingain naar Brussels CD&V-minister en -onderhandelaar Brigitte Grouwels heeft geen invloed op de Brusselse formatiegesprekken. Zo bleek uit de reacties van de onderhandelaars maandagmiddag bij hun aankomst aan het Brussels Parlement.

Zondag liet FDF-voorzitter Olivier Maingain verstaan niet af te zien van zijn politiek principes: op televisiezender RTL herhaalde hij zondag dat hij blijft vasthouden aan de uitbreiding van Brussel en dat hij de aanwezigheid van Brigitte Grouwels met tegenzin moet aanvaarden. ‘Ik zeg onvermijdelijke waarheden: de uitbreiding van Brussel staat in de sterren geschreven, want het is een sociaaleconomische noodzaak’, zei Maingain.

‘Het is jammer, maar dit heeft geen invloed op de onderhandelingen’, reageert Grouwels nu op de uitspraken van de FDF-voorman. ‘Ik blijf zen. De uitspraken zijn geen verrassing’, voegde ze er nog aan toe. Uittredend Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wees erop dat het niet Maingain, maar Didier Gosuin is die namens de FDF aan de onderhandelingstafel zit. ‘Maar dat neemt niet weg dat partijen hun standpunt kunnen uiten’, vond hij.

‘Geen communautaire problemen’

Formatrice Laurette Onkelinx (PS) en Pascal Smet (SP.A) benadrukten dat er geen communautaire spanningen zijn aan de onderhandelingstafel. ‘Politiek wordt op verschillende podia gespeeld, zoals bijvoorbeeld de media. Maar hier zijn geen communautaire problemen’, stelde Onkelinx. Smet vond het dan weer beter dat men zwijgt.

De onderhandelaars buigen zich vanaf maandag over de nieuwe bi-communautaire bevoegdheden die als gevolg van de zesde staatshervorming overkomen. Het eerste luik dat aan bod komt zijn de ziekenhuizen. De komende dagen komen onder meer ook de kinderbijslag en de rusthuizen aan bod. Tegen het einde van de week zou men dan de gewestbevoegdheden willen aanpakken, zo was voor de vergadering te horen.

Intussen blijven ook nog een aantal technische werkgroepen aan de slag. Zo bogen de specialisten zich maandagvoormiddag nog over de begroting. Het is naar verluidt nog wachten op een aantal cijfers die van het federale niveau moeten komen. Pas dan kan een meerjarenbegroting voor de hele legislatuur uitgewerkt worden.