Spreekt de iPhone binnenkort Nederlands?
Foto: ljr mike (flickr)

Kunnen iPhone-gebruikers binnenkort in het Nederlands met hun smartphone communiceren? Een nieuwe vacature bij Apple wijst erop dat de iPhone-maker plannen heeft om de digitale stemassistent Siri op Nederlandse les te sturen.

Drie jaar geleden pakte Apple bij de lancering van de iPhone 4S uit met Siri, een slimme persoonlijke assistent voor de iPhone. Snel even iets opzoeken, een herinnering in de agenda zetten, een mail of sms sturen, het kon allemaal door het aan de iPhone te dicteren. En wat nog mooier was: de iPhone sprak ook terug, zodat je heuse conversaties met je telefoon kon voeren. Ten minste, als je vlot Engels, Frans of Duits sprak.

De voorbije jaren leerde de persoonlijke iPhone-assistent met mondjesmaat nieuwe talen, maar het Nederlands bleek geen prioriteit voor de Amerikaanse technologiefabrikant. Daar komt wellicht verandering in, want Apple heeft op zijn website een vacature gezet voor een Nederlandstalige Siri Language Engineer.

Het blijft evenwel raden naar wanneer Siri het Nederlands onder de knie zal hebben. Tijdens de presentatie van het nieuwe besturingssysteem iOS 8 kondigde Apple aan dat Siri de komende tijd 22 nieuwe talen zou leren, maar daar leek het Nederlands niet meteen bij te zitten. Dicteren in het Nederlands zal wel al mogelijk worden in iOS 8, maar een echt Nederlandstalige Siri zal ten vroegste tot volgend jaar op zich laten wachten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Apple plannen lijkt te hebben voor een Nederlandstalige versie van Siri. Eind 2012 zocht Apple een stagiair voor het Siri-team met kennis van onder andere het Nederlands. Dat de iPhone-maker nu een vaste medewerker zoekt die specifiek Nederlandstalig moet zijn, doet vermoeden dat ze het deze keer wel menen.